Alisar (rechts) en Marian zijn twee van de vrijwilligers van de Speelgoedbank Venray.
Alisar (rechts) en Marian zijn twee van de vrijwilligers van de Speelgoedbank Venray. Foto: Henk Lammen

"Kinderen blij maken!"

Venray | "Mijn hart ligt bij kinderen en speelgoed", vertelt Gerrie Janssen uit Venray. Samen met Wilja Brokking en Joke Halmans heeft zij de Speelgoedbank Venray opgericht. "In oktober 2015 staken wij onze koppen bij elkaar en kwamen op het idee van de speelgoedbank."

Door Evelien van der Zwaan

Sinds februari 2016 is de speelgoedbank geopend. De start kwam in een stroomversnelling door een grote inzamelingsactie van de Albert Heijn. "Momenteel hebben wij maar liefst 300 kinderen in ons bestand", vertelt Gerrie niet zonder trots. De speelgoedbank is opgericht voor kinderen van gezinnen die zelf niet kunnen voorzien in speelgoed. "Kinderen komen bij ons terecht via een doorverwijzing van een professionele instelling zoals Stichting Leergeld, Synthese, Voedselbank Venray of een peuterspeelzaal. Wij vragen geen geld voor de spullen in onze winkel, wij laten de kinderen betalen in de vorm van punten", legt Gerrie het principe van de Speelgoedbank Venray uit. Ieder kind krijgt per kwartaal een puntenaantal van twintig. Hiervoor mag hij of zij iets uitkiezen in de winkel. "Wij werken met vier kleuren die alle een aantal punten waard zijn. Wij hebben rode stickers voor twintig punten, een blauwe voor vijftien, een groene voor tien en een gele voor vijf punten." Één keer per jaar mag ieder kind een speelgoedje uitzoeken met een rode sticker, de andere drie kwartalen mogen ze kiezen uit de andere drie kleuren met een maximum van twintig punten. Naast speelgoed zijn er boeken en spellen waar de kinderen uit kunnen kiezen.

Afgelopen zaterdag was er een speciale uitgiftedag voor alle kinderen in het bestand van de speelgoedbank om boeken en spellen uit te kiezen. Ieder kind binnen het bestand van de speelgoedbank mocht deze dag één boek en één spel per zomervakantieweek uitzoeken. "Ze mogen dus zes boeken en zes spellen uitkiezen om mee naar huis te nemen", lacht mevrouw Janssen. "Het is helaas zo dat speelgoed veel populairder is. Dus proberen wij op deze manier ook het lezen te bevorderen. Ongeveer 25% van alle kinderen in het bestand zijn deze dag dan ook langs gegaan om iets leuks uit te zoeken. Een geslaagde eerste ronde, waarbij 800 spullen een nieuwe bestemming hebben gekregen."

Via een maandelijkse inzameling zorgen de vrijwilligers van de speelgoedbank voor voldoende voorraad aan speelgoed, boeken en spellen voor in de winkel. "Iedere eerste zaterdag van de maand kunnen ouders of kinderen hun speelgoed bij ons inleveren en er andere kinderen blij mee maken", zegt Gerrie Janssen. Daarnaast is de speelgoedbank afhankelijk van donaties van sponsoren om genoeg geld in te zamelen om alles mogelijk te maken. "Samen met onze vrijwilligers zorgen wij er graag voor dat kinderen met een glimlach weer de deur uitgaan."

Een van die vrijwilligers is Alisar Uqla (19) uit Syrië. "Samen met mijn familie ben ik anderhalf jaar geleden naar Nederland gekomen." Nadat ze via de gemeente een tip had gekregen over de Speelgoedbank is Alisar daar als vrijwilliger aan de slag gegaan. "Ik werk hier nu drie maanden", zegt ze met een glimlach. Dankzij haar liefde voor kinderen voelt zij zich goed op haar plek. "Hier kan ik werken aan mijn taalvaardigheid Nederlands en tegelijkertijd iets doen voor de kinderen." Omdat sommige bezoekers van de Speelgoedbank Venray niet helemaal de Nederlandse taal machtig zijn, kan Alisar ook op die manier een handje kan helpen. "Alisar kan voor ons vertalen en op die manier helpt het bij de communicatie met deze gezinnen", voegt Marian Flinsenberg, een van de vrijwilligers, eraan toe. Naast Marian en Alisar bestaat het gehele vrijwilligersteam uit zestien personen die het allemaal doen voor die ene glimlach op dat lieve gezichtje. "Wij zoeken nog steeds vrijwilligers om het team uit te breiden. Mensen die, net als ik, voldoening halen uit het blij maken van kinderen", aldus Gerrie Janssen.

Speelgoedbank Venray is iedere woensdag open van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Janssen: "Er komen wekelijks vijftien tot twintig kinderen om speelgoed uit te zoeken. Bij iedere aanschaf doen wij er standaard twee leesboekjes bij om het lezen te bevorderen."