Willy Willems is op zondag 30 juli weer present tijdens de oldtimertoertocht in Venray.
Willy Willems is op zondag 30 juli weer present tijdens de oldtimertoertocht in Venray. Foto: Henk Lammen

"Strijders zonder wapen"

Venray | "Vroeger werden doedelzakspelers de strijders zonder wapen genoemd", vertelt Venraynaar Willy Willems (61). Zijn passie voor muziek is altijd aanwezig geweest. "Ik heb ooit gezegd, muziek maken is iets dat ik nog een keer wil doen", lacht Willy. Hij begon dan ook pas op zijn 49ste met het bespelen van de doedelzak.

Door Evelien van der Zwaan

Zijn hele leven is hij met sport bezig geweest. "Tijdens mijn tijd bij de triatlonvereniging kwam ik in aanmerking met een jongen die de doedelzak bespeelde", zegt Willy. Hij kwam aan de praat met deze jongen en vond de doedelzak al meteen een interessant instrument. Willy: "Hij nam mij mee naar een bandrepetitie in Venlo. Daar mijn passie is ontstaan." Tijdens zijn tijd in Venlo kreeg hij les om alle kneepjes van het doedelzak spelen te leren. "Muziek maken vind ik ontzettend mooi", geniet hij. Ondertussen heeft hij al een enorm cv opgebouwd met het bespelen van zijn doedelzak. "Ik heb een keer mogen optreden bij Andre Rieu. Willem Alexander was daarbij ook aanwezig", zegt hij niet zonder trots. Daarnaast trad Willy op tijdens vele evenementen en op vele plekken binnen Europa. "Mijn agenda begint steeds voller te raken met optredens", lacht Willy.

Momenteel geeft hij ook les in het doedelzak spelen. Dit doet hij in Haelen als Pipe Mayor en in Nijmegen sinds kort als Pipe Sergeant. Ook gaat hij op tournee met de Music Schotland show. "Wij hebben optredens in Nederland, Belgiƫ en andere landen binnen Europa. Een tijd geleden hadden we een optreden in Denemarken en binnenkort gaan we naar Zurich. Volgend jaar staan we zelfs in de Ahoy." Regelmatig vertrekt hij naar Schotland om daar te spelen tijdens de Riding of the Marches. "Ik vind het geweldig om te zien hoeveel discipline de Schotten tonen tijdens het bespelen van de doedelzak. Alles moet strak zijn. Ik heb jarenlang ook tijdens taptoes gespeeld. Daarin verwerkte ik dezelfde discipline als de Schotten."

Sinds een aantal jaren staat Willy ieder jaar met zijn doedelzak op de oldtimerdag in Venray. Ook dit jaar is hij weer van de partij en beantwoordt hij graag vragen over het bespelen van de doedelzak en de geschiedenis ervan. Willy: "Tijdens de oorlog waren de Engelsen erg bang voor de strijders zonder wapen en na het verliezen van de oorlog kwam er dan ook een verbod op de kilts en het bespelen van een doedelzak." Gelukkig werd dit verbod later opgeheven en zijn de kilts weer opgegraven. De vrolijke muziek van de doedelzak klonk weer door de straten. "Laatst in Schotland ben ik in het Walhalla van de doedelzakspelers geweest. Bij een kiltmaker, waar ik nu zelf ook een kilt heb besteld", zegt Willy. Tijdens de oldtimerdag op zondag 30 juli laat hij de bezoekers graag meebeleven met zijn liefde voor het instrument. "Mijn passie voor muziek zal nooit meer voorbij gaan. Ik ben blij met wat ik bereikt heb in de muziek, en trots op wat er allemaal nog komen gaat." De bekendheid met het spelen van de doedelzak groeit steeds meer. Interesse is er van heinde en verre. Willy: "Hier in Venray ben ik de enige die de doedelzak bespeelt, maar in heel Nederland zijn er mensen die dit prachtige instrument bespelen."