Interesse voor woonhof

Venray | Er hebben zich twee, mogelijk drie partijen, gemeld die van plan zijn een woonhof te realiseren op de locatie van de voormalige basisschool De Kemp in Venray-west. Voor de gegadigden hun plannen kenbaar kunnen maken, stelt de gemeente Venray randvoorwaarden op en wordt onderzoek gedaan naar de financiële haalbaarheid.

Door Bas Dammers

Het vroegere schoolgebouw aan de Kruitweg staat al geruime tijd leeg en verloor zijn educatieve functie al in 1999 als gevolg van een scholenfusie. Van meet af aan rust op het gebied een maatschappelijke bestemming. Omdat de gemeente die wilde behouden, wees het diverse wooninitiatieven van de hand, zoals een burgerinitiatief voor de realisatie van een woonhof. Toch past zo'n woonconcept binnen de huidige ontwikkeling van de Venrayse woningmarkt, waarin de vraag naar kleine en betaalbare woningen voor jong tot oud groeit. De politiek riep het college vorig jaar al op alsnog een studie te verrichten naar de haalbaarheid van zo'n woonhofje. Omdat er destijds een initiatief liep besloot B en W de roep van de raad tijdelijk naast zich neer te leggen. Tot nu: het lopende plan sneuvelde en de motie wordt opgepakt. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek vormt het vooraf opstellen van randvoorwaarden. Deze eisen, zoals het soort en aantal woningen, moeten richtinggevend werken en duidelijkheid scheppen bij potentiële ontwikkelaars. Nadat de voorwaarden zijn vastgesteld, wordt op basis hiervan onderzoek gedaan naar de financiële haalbaarheid. Daarmee wil Venray voorkomen dat bepaalde eisen onrealistisch en onuitvoerbaar zijn.

Het onderzoek is naar verwachting in september voltooid. Daarna maken geïnteresseerden hun plannen bekend en start de gemeente met de beoordeling ervan. Het mogelijke gevolg van deze handelswijze is dat enthousiaste initiatiefnemers vanwege de steeds maar oplopende wachttijd afhaken. Dat realiseert de gemeente zich ook. ''Dat zou een risico kunnen zijn. Het woonhofje is echter een uniek initiatief voor Venray. Bij nieuwe initiatieven is het erg belangrijk om goede randvoorwaarden te stellen, zodat partijen over en weer weten waar ze aan toe zijn'', aldus een woordvoerder. Intussen wordt binnenkort uit veiligheidsoverwegingen gestart met de sloop van het oude scholencomplex. De kosten daarvan komen, net als de uitgaven die gemoeid zijn met de bestemmingsplanwijziging, voor rekening van de nieuwe eigenaar.