Kindcentrum Ysselsteyn na zomer van start

Ysselsteyn | Kinderdagverblijf Poeh-beer, Peuterspeelzalen Venray en basisschool St. Oda maakten onlangs bekend dat de school na de zomervakantie verdergaat als een integraal kindcentrum.

Een ontwikkeling naar één speel- en leeraanbod voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar in Ysselsteyn. Naast samenwerking op inhoud en slimme arrangementen betekent dit ook dat de over het dorp verspreide opvanglocaties een plek krijgen in de basisschool.

Vijftien jaar geleden opende in Ysselsteyn de eerste kinderopvangvoorziening in de kerkdorpen van de gemeente Venray. Oprichtster Monique Arts vertelt: "Toen we in Ysselsteyn kinderopvang introduceerden moesten we de weg voor 'professionele' kinderopvang nog vrij maken. Al snel wisten we vooroordelen weg te nemen en werden kinderopvang en kinderdagverblijf Poeh-beer een positief begrip in Ysselsteyn. Daar ben ik nog steeds trots op. Maar vooral ben ik trots op de geweldige ontwikkeling die we de kinderen in het kinderdagverblijf zagen maken, de pret die we ze elke dag weer opnieuw zagen beleven en de tevredenheid van de ouders die ons altijd hebben geroemd om onze toegankelijkheid, flexibiliteit en gemoedelijke sfeer."

Om ondanks dalende geboortecijfers en steeds strengere regels in de toekomst kwaliteit te kunnen blijven leveren, legde de onderneemster contact met de directie van Peuterspeelzalen Venray. "Al tijdens ons eerste gesprek met Monique ontdekten we dat we ontzettend veel gemeen hebben: een wens om de kindvoorzieningen in Ysselsteyn verder te verstevigen, met kwaliteit en in een sfeer waar de kinderen blij van worden. Hierbij was onze droom al snel het bundelen van onze krachten en deze in school een plek geven. Vanaf dat moment zijn we met Dionne Donlou, directeur van basisschool Sint Oda, in gesprek gegaan. Zij werd enthousiast, en dat nu concreet toewerken naar de opening van een IKC in Ysselsteyn is fantastisch resultaat", aldus Liesbeth Nap, directeur a.i. van Peuterspeelzalen Venray/Kinderwereld Venray.

Het nu nog zelfstandige kinderdagverblijf Poeh-beer, dat tevens buitenschoolse opvang verzorgt, zal samengaan met Kinderwereld Venray. Zij gaat op hun beurt later dit jaar samen met kinderopvang 't Nest uit Horst. Hiermee wordt de basis onder de kindvoorzieningen in Ysselsteyn fors verstevigd. Ten aanzien van kwaliteit door een daginvulling te realiseren waarin spelen en leren perfect worden gecombineerd en met een professionele backoffice die hierin ondersteunt. Maar ook in praktische zin. Ouders krijgen één aanspreekpunt voor alle vormen kinderopvang, en opvangtijden gaan slim aansluiten bij de schooltijden. Door bekende gezichten een plek te geven in het IKC blijft de lokale verankering bovendien behouden.

"Als school zijn we enthousiast over de plannen en zien we echt kansen voor de kinderen en ouders. Tijdens de zomervakantie worden de benodigde lokalen verbouwd. Zo ondervinden de schoolkinderen hier geen overlast van. We hebben met elkaar afgesproken dat het kindcentrum een geheel eigen sfeer zal krijgen, die de kinderen echt het gevoel van vrije tijd geeft. Door dat te behouden en op inhoud elkaar op te zoeken gaan kinderen en ouders echt veel profijt van deze stap hebben", aldus Dionne Donlou.

De realisatie van het Integraal kindcentrum in Ysselsteyn is het voorbeeld voor andere plekken in de gemeente Venray waar nog geen kindcentrum is. Het is de ambitie van kinderopvang 't Nest en SPOVenray om op termijn alle scholen om te vormen naar een integraal kindcentrum.


Pilot voor werk in openbare ruimte

Venray | De gemeente Venray helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in het groen. Een in mei gestarte pilot biedt hen een opleidingstraject, een stageplaats en een leerwerkovereenkomst bij uitvoerders van werk in de openbare ruimte.

Op 8 mei van dit jaar is de gemeente Venray gestart met de pilot Brug naar werk. Omdat deze proef zich richt op groenbeheer zocht Venray de samenwerking met groenschool Citaverde, Monsdal Buitenbeheer en De Combinatie. Gezamenlijk wordt gepionierd en wordt er kennis opgedaan en gedeeld. Het is de bedoeling dat deelnemers, werkzoekenden en statushouders, binnen een jaar worden klaargestoomd voor werk in de openbare ruimte. In de eerste twee maanden wordt de kandidaat werknemers- en vakvaardigheden bijgebracht, gecombineerd met een beroepsoriëntatie. Daarna gaat de kandidaat vier maanden werken in een mbo entree-opleiding Groene Leefomgeving, dit met behoud van uitkering. Het laatste half jaar treedt de kandidaat met een leer-werkovereenkomst in dienst bij Monsdal Buitenbeheer of De Combinatie. De pilot lijkt nu al succesvol: tien kandidaten hebben eind juni hun praktijkovereenkomst getekend en gaan hoogstwaarschijnlijk in dienst bij de genoemde groenuitvoerders. In de regio Noord-Limburg worden door vergrijzing flink wat arbeidstekorten verwacht in de sectoren groen, logistiek en infra. In Venray heeft dat nog een andere oorzaak. Vanwege het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen wordt het onkruidbeheer sinds enige tijd handmatig uitgevoerd, waarvoor veel mankracht nodig is. Volgens de gemeente Venray snijdt het mes zodoende aan twee kanten. ''Door werkzaamheden in het groenbeheer als een leer-werkomgeving in te zetten, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van het onderhoud van de Venrayse openbare ruimte. Daarnaast dient het werk als passend opleidingstraject voor kandidaten, zonder dat hiermee verdringing op de arbeidsmarkt optreedt.'' Op vrijdag 21 juli ondertekenen de samenwerkende partijen een samenwerkingsovereenkomst.