Marloes Kempkens en Geert Jacobs trekken de kar van het FMV-steunpunt.
Marloes Kempkens en Geert Jacobs trekken de kar van het FMV-steunpunt. Foto: Henk Lammen

"Er zijn volop kansen"

Venray | "Het Hafa muziekonderwijs is enorm belangrijk voor de muziekontwikkeling van kinderen en het voortbestaan van fanfares en harmonieën." Marloes Kempkens van Cultura Venray en muziekdocent Geert Jacobs zijn stellig. Een nieuw steunpunt van de FMV (Federatie van Muziekverenigingen uit de gemeente Venray red.) moet het muziekonderwijs 2.0 vorm gaan geven.

Door Henk Lammen

Vanaf de jaren zeventig werd binnen het Hafa muziekonderwijs les gegeven aan tienduizenden kinderen. Jaarlijks werden in Kunstencentrum Jerusalem (KJC) tussen de 150 en 200 leerlingen vertrouwd gemaakt met alle instrumenten van harmonieën en fanfares. Door de sluiting van KJC gaat het Hafa muziekonderwijs op de schop. Jacobs, de muziekdocent uit Leunen, was HaFa-coördinator van KCJ: "Van daaruit werd alles geregeld. De aanmeldingen, de administratie, de lestijden en avonden. Alles werd keurig verzorgd. Er was een centrale huisvesting en voor iedereen duidelijkheid. Nu moeten we andere wegen gaan zoeken om alles te stroomlijnen."

Nu de stekker eruit is getrokken, denkt hij met weemoed terug aan die jaren. "Met pijn in het hart. Het is jammer dat het zo is gelopen." Hij ziet desondanks volop kansen en mogelijkheden. "En wat enorm belangrijk is, ik proef bij de verenigingen de wil om op een positieve manier samen te werken. Dat geeft een goed gevoel." In november werd een werkgroep in het leven geroepen die onderzoek moest gaan doen naar de toekomst van het Hafa-muziekonderwijs. "De centrale vraag was 'hoe gaat het verder als het KCJ weg is?'. Een goed overleg met de verenigingen was leidend. Wat willen zij, hoe zien zij de toekomst. Samen moeten we een nieuwe invulling gaan geven", zegt Kempkens.

Belangrijkste uitgangspunt was dat de lessen in september op vertrouwde voet door kunnen gaan. "Onder welke noemer was minder belangrijk. Ons streven is om het goed aan te pakken. Dat het niveau van de opleidingen gewaarborgd blijft door een gevarieerd aanbod met docenten van een hoog niveau." Over dat laatste hoeven zij zich geen zorgen te maken. Van de dertien Hafa-docenten die les gaven aan het KCJ, gaan er negen door. Vier docenten haakten om verschillende redenen af. Meer zorgen maken Kempkens en Jacobs zich over de huisvesting. "We zijn in gesprek met de verenigingen of zij voor de locaties zorg kunnen dragen. Een optie is ook om leerlingen van diverse verenigingen te bundelen. Zeker als het gaat om instrumenten, zoals bijvoorbeeld de hobo, die niet zo veel kinderen trekken. Het is van groot belang dat de verenigingen op alle gebieden gaan samenwerken. Dat moet uiteindelijk leiden tot een kwalitatief goed aanbod van opleidingen."

Kempkens en Jacobs weten in welke richting het moet gaan. "Een combinatie van op een speelse en leuke manier muziek maken en de kant van de lichte muziek opsturen. Leerlingen enthousiasmeren en stimuleren met herkenbare, lichte muziek zoals pop, rock, Disney-melodieën. Zo wordt het voor de jeugd meer herkenbaar.'' Het FMV-steunpunt moet de spil worden in het nieuwe beleid en krijgt van de gemeente een opstartsubsidie van 10.000 euro. Kempkens: "Daar zijn we heel blij mee. Daarnaast is er voor jongeren tot 18 jaar een structurele subsidie van 350 euro per kind."

Beide muziekliefhebbers zijn benieuwd wat de toekomst uiteindelijk gaat brengen. Jacobs: "Ik vraag me af waar we over tien jaar staan. Alle verenigingen hebben moeite om nieuwe leerlingen te krijgen en hun orkest vol te krijgen of te houden. Meer samenwerking is noodzakelijk, misschien zelfs wel fuseren. Al is het woord fusie in de muziekwereld nog een vies woord. Maar samenwerken zonder de eigen identiteit aan te tasten behoort absoluut tot de mogelijkheden. Harmonieën en fanfares zijn onmisbaar in de samenleving. Ze verzorgen serenades en de muzikale opluistering van evenementen als Sinterklaas, communies en carnaval op. En niet te vergeten het sociale aspect, het belang van samen muziek maken. Voor mij moet ieder kind in aanraking komen met muziek."