Lyam gaat naar een internationaal trainingskamp in Riga.
Lyam gaat naar een internationaal trainingskamp in Riga. Foto: Rikus ten Brücke

"Potentie om ver te komen"

Leunen | De talentvolle Leunse judoka Lyam van der Groef is uitgenodigd voor een internationaal trainingskamp in Letland, maar is nog op zoek naar de benodigde 1500 euro om de volgens zijn trainers aanbevelenswaardige trip te maken. Vader Stefan Voesten: "Hij krijgt daar flinke trainingen en grondgevechten, veel beter dan hier in Nederland."

Door Sven Poels

Je kunt Lyam van der Groef (12) met recht een waar talentje noemen. Hij begon met drieëneenhalf met judoën, ging op zijn zesde wedstrijden doen en heeft sindsdien al vele prijzen in de wacht gesleept. "Ik denk dat hij in totaal wel rond de dertig bekers heeft gewonnen", vertelt vader Stefan Voesten. "Allemaal eerste, tweede en derde plaatsen." Op het Limburgs kampioenschap behaalde Lyam een aantal keer brons. Zo ook begin vorig jaar, toen hij naar aanleiding van die prestatie mee mocht doen aan het NK -15 in Apeldoorn. "Hij was toen net elf jaar en daarmee de jongste deelnemer. Het was zijn eerste echt grote toernooi, dat had wel impact op hem. Hij verloor, ondanks dat hij goed had gejudood." De stormachtige ontwikkeling van de jonge judoka bleef niet onopgemerkt. In de zomer van vorig jaar werd Lyam door Judo Bond Nederland geselecteerd om deel te nemen aan de lessen van het Regionaal Trainings Centrum (RTC) in Echt en Nijmegen. Na driekwart jaar en een breuk in de groeischijf kwam daar echter een einde aan, omdat het uitputtende trainingsschema niet meer te combineren was met school. "Lyam gaat nu naar havo/vwo op het Raayland College. Dat gaat voor." Het volgende avontuur ligt mogelijk alweer in het verschiet. Lyam, lid van Judo Vereniging Venray, werd vorige maand uitgenodigd voor een internationaal trainingskamp in de buurt van de Letse hoofdstad Riga. Voesten: "Dat gebeurde persoonlijk op het Internationaal Judo Toernooi in Venray, door Gatis Milensbergs. Dat is de broer van Aigars Milensbergs, die de trainingen zal geven."

Meedoen aan het trainingskamp, dat van 9 tot en met 20 augustus zal plaatsvinden, is alleen niet zonder prijskaartje. "Het kost voor ons tweeën bij elkaar 1500 euro, inclusief vlucht. Het wordt niet vergoed, omdat Lyam geen officiële status heeft en onder de achttien is." Lyam en zijn vader laten zich er niet door afschrikken en zijn nu een crowdfundingactie gestart. Het is namelijk van wezenlijk belang dat zijn zoon naar Letland gaat, benadrukt Voesten. "Daar krijgt hij flinke trainingen en grondgevechten, veel beter dan hier in Nederland. Zijn trainers vinden de stap aanbevelenswaardig. Alle vier zeggen ze dat het baat heeft, omdat Lyam de potentie heeft om ver te komen." Lyam, die drie keer per week in Venray traint en ook nog eens een keer in de week bij Kai in Sho te Roermond, denkt daar zelf ook zo over. Voesten: "Hij wil volgend jaar eerst Limburgs en daarna Nederlands kampioen worden." Lachend: "En zijn ultieme droom is om op de Olympische Spelen te staan."

Wilt u Lyam sponsoren voor zijn reis naar Letland, dan kan dat via www.talentboek.nl. Direct doneren kan ook op rekeningnummer NL48RABO0157397114 ten name van L.S. van der Groef en onder vermelding van 'financiële bijdrage trainingskamp Riga Letland augustus 2017'.