Britt Teunissen is bezig aan een sterk wielerseizoen.
Britt Teunissen is bezig aan een sterk wielerseizoen. Foto: Henk Lammen

"Ik ben enorm trots op Mike"

Ysselsteyn | Haar één jaar oudere broer Mike maakt furore in de Tour de France. In de schaduw van hem fietst Britt Teunissen (23) uit Ysselsteyn haar rondjes om de kerk met minstens zoveel plezier. "Er is niks mooier dan na een wedstrijd op het podium te staan."

Door Henk Lammen

Als jonge renster droomde ook Britt Teunissen van een carrière als profwielrenster. Het talent was op de goede weg, maar kreeg vanaf 2012 veel tegenslagen te verwerken. Lelijke valpartijen domineerden haar wedstrijden en ook de start in 2017 ging niet van een leien dakje. Een longontsteking wierp haar ver terug in de voorbereiding op het nieuwe wielerseizoen. "Pas toen ik met mijn vader (Martin, red.) op trainingskamp ging op Mallorca ben ik helemaal hersteld." In het Kempenklassement gooit ze dit jaar hoge ogen. "Ja, ik mocht zelfs nog even de roze leiderstrui dragen. Met twee tweede plaatsen en een derde ben ik al heel tevreden. Het is iedere keer weer heerlijk om op het podium te staan. Dat geeft nieuwe motivatie om nog harder te trainen. Geeft enorm veel voldoening en plezier. Een podiumplaats is de kroon op het werk." Een profcarrière heeft ze inmiddels uit haar hoofd gezet. Sport en haar maatschappelijke carrière, Britt werkt in de kinderopvang in Deurne, zijn moeilijk te combineren. "En welke vrouwen kunnen van het fietsen leven? In Nederland een handjevol. De meeste profs verdienen een aardig zakcentje, daar kun je echter geen gezin van onderhouden." Toch blijft ze als amateur haar sport serieus nemen. "Ik probeer zoveel mogelijk trainingskilometers te maken. Het liefst iedere dag, maar als het een keer hard regent, kan ik nu wel een training laten schieten. Ik voel me op dit moment heel goed. Binnen de ploeg heb ik een vrijbuitersrol. Ik hoef niet in dienst te rijden van anderen, kan mijn ding doen. Lekker sprinten, voor mijn eigen kans gaan."

Aan het begin van deze week vertrok Britt richting Frankrijk om de verrichtingen van haar broer Mike te volgen. Met het team Sunweb is de jonge wielrenner uit Ysselsteyn smaakmaker van de ronde. Etappeoverwinningen van Michael Matthews en Warren Barquil die met trots de witte trui om zijn schouders draagt, maken de Tour de France nu al geslaagd voor de ploeg van Teunissen. Zus Britt is met recht trots op haar broer: "Ik heb helaas door mijn werk en trainen nog niet zoveel kunnen zien, maar dat haal ik deze week ruimschoots in", zegt ze met een stralende glimlach. "Mike heeft altijd gezegd: 'Ik wil profrenner worden en de Tour de France rijden.' Het is beide gelukt. Ik hoop dat hij Parijs haalt. Dat zou prachtig zijn. Ja, ik ben enorm trots op hem. Hij heeft iets gedaan wat velen niet kunnen zeggen." Britt heeft een raakvlak met haar broer. Beiden zijn voor de duivel niet bang. In sprints gooit ze haar hele lichaam in de strijd. Ze lacht opnieuw. "Een centimeter is genoeg hè. Als er een gaatje is dan gooi ik me erin. Op een nette manier, dat wel. Maar ik ga voor niemand aan de kant."

Ze stoort er zich wel aan dat het vrouwenwielrennen in de schaduw staat van de mannen. Ze begrijpt het wel, maar tot op zekere hoogte. Britt vindt dat de vrouwen zeker in eigen land een ondergeschoven kindje zijn. "Kijk naar de Giro voor vrouwen in Italië. In dat land leeft die ronde enorm. In Nederland wordt er nauwelijks aandacht aan besteed." Ze is ook wel sportief genoeg om de hand in eigen boezem te steken. "De wielerbond doet te weinig om de sport te promoten. Als we tijdens een NK, op een selectief parcours, met 25 kilometer per uur breed over de weg fietsen. Dat is geen reclame voor de sport. Heel jammer."


NASCAR en LMV8 races op Raceway Venray - 19 juli 2017