Maikel Siebers:
Maikel Siebers: "Ik voel me prima thuis tussen de ouderen." Foto: Lotte Kamphuis

Benjamin tussen de senioren

Oostrum | Hij is al (bijna) tien jaar vrijwilliger bij de Venrayse fietsvierdaagse en nog altijd een van de jongsten in het team. Maikel Siebers (21) uit Oostrum vindt het totaal geen probleem: "Ik voel me prima thuis tussen de ouderen."

Door Sven Poels

Tien jaar geleden begon Siebers als volontair. "Vroeger fietste ik al met mijn vader, moeder en zusje mee met de Venrayse Fietsvierdaagse", vertelt hij nu. "Dat vond ik altijd heel leuk om te doen. Op een gegeven moment werd me gevraagd of ik het zag zitten om een keer te helpen." Daar had de toen pas elfjarige Siebers wel oren naar. "Vanaf toen ben ik erin vast blijven zitten."

Het zal niet verbazen dat Siebers, die nog student is, nog steeds een van de jongste vrijwilligers is. Veel van zijn 'collega's' zijn de pensioenleeftijd immers voorbij. De twintiger voelt zich echter geen vreemde eend in de bijt: "In het begin was het wel even wennen, maar ik had al snel mijn plekje gevonden. De meeste ouderen vonden het ook wel leuk om een jongere erbij te hebben." Siebers is bovendien niet de enige 'Benjamin'. "Mijn zusje, nicht en neefje helpen ook mee. En er zijn een paar anderen van mijn leeftijd bij gekomen."

Vergeet niet: jong is geen synoniem voor onervaren. Siebers staat aan de vooravond van zijn tiende editie als vrijwilliger en kan zijn werkzaamheden inmiddels dromen. "De eerste dag is het voornamelijk opbouwen, het klaarmaken voor het evenement. De dagen erna ben ik altijd op de start- en finishlocatie (dit jaar hotel de Witte Hoeve in Venray, red.) om shirtjes en naamkaartjes uit te delen en weer in te nemen." Siebers is als een van de eersten aanwezig. "Ik begin meestal tussen 7.30 uur en 8.00 uur, omdat de mensen de spullen dan al nodig hebben. Rond 16.30 uur, 17.00 uur ben ik klaar; tussendoor zorg ik ervoor dat de fietsenpompen en het bandenplakspul op de juiste plekken worden aangeleverd."

Sinds een jaar of zeven, acht ("Ik kan het me niet meer precies herinneren") verzorgt Siebers 's middags ook de kinderspelen. "De kinderen krijgen een stempelkaart waarmee ze punten kunnen verzamelen. Dit doen ze met oudere spellen, zoals koekhappen, steltlopen en blikgooien. Dit begeleid ik samen met Koos Kuenen, eveneens in de Witte Hoeve." Voor de andere, logistieke werkzaamheden heeft Siebers hulp ingeschakeld. "Voorheen zat ik altijd met Jacques Cuypers in het magazijn, maar die is dit jaar een andere uitdaging aangegaan als vrijwilliger bij de fietsvierdaagse." Dus toen heb ik mijn vriendin Laura van den Broek overgehaald." Een leeftijdgenoot, al is dat bijzaak. "Ik voel me prima thuis tussen de ouderen."