Anita Classens:
Anita Classens: "Fietsvierdaagse één grote familie." Foto: Lotte Kamphuis

"Een heel speciale band"

venray | De Venrayse fietsvierdaagse draait op vrijwilligers. Allemaal hebben ze hun eigen reden om de handen uit de mouwen te steken. Zo ook Anita Classens-Reijnders, die niet wil dat haar moeder haar 'weekje vakantie' mist. "Vanaf 2015 zijn we elk jaar samen gegaan."

Door Sven Poels

De Venrayse fietsvierdaagse is geen onbekend terrein voor Anita Classens-Reijnders (48) uit Oirlo. "Mijn vader Martien was er al vanaf het begin bij. Hij regelde en managede alles, en heeft in de loop van de jaren mijn moeder Nellie erin meegetrokken. De komende editie wordt haar 25ste jaar." Voor dochter Anita wordt het 'pas' de derde keer. "Mijn moeder, die 76 is, heeft geen rijbewijs en gaat nooit op reis. De fietsvierdaagse is voor haar een weekje vakantie. Mijn vader stierf in 2014 en vanaf 2015 zijn we elk jaar samen
gegaan."

Anita en Nellie hebben een belangrijke taak: het verzorgen van de inwendige mens. "We staan in de keuken om koffie en eten te maken voor de andere vrijwilligers." Plaats van handeling is hotel de Witte Hoeve in Venray, de plek waar dit jaar de start en finish zal plaatsvinden. "Een uitnodigende locatie. Met een geheel voorzienende keuken. We hoeven zelf niks mee te nemen."

Op maandag 24 juli helpen de dames met de voorbereidingen en op dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 juli, als de fietsvierdaagse wordt gereden, pakken ze flink door. "We zijn 's ochtends om 8.00 uur aanwezig en dan beginnen we met koffiezetten voor vrijwilligers die komen. Daarna maken we lunchpakketjes voor diegenen die op de route staan en zorgen we voor drinken en broodjes voor de mensen die in de zaal blijven. En in de middag maken we soep en gaan we tot 17.00 uur door."

Ondanks dat Anita een van de jongsten is, voelt ze zich prima thuis in het 'vrijwilligerskorps'. "Van de 80 tot 100 vrijwilligers schat ik dat er tien jonger zijn dan ik, de rest is ouder. Er zijn veel 70-plussers, maar de leeftijd maakt echt niet uit: het is één grote familie die door de jaren heen allerhande verhalen samen heeft meegemaakt."

Hier wordt volgens Anita niet alleen bij stilgestaan op de laatste week van juli. "Ook door het jaar heen is er contact. Er is een heel speciale band ontstaan en ik heb er een paar goede kennissen aan overgehouden. Met zijn allen dragen we het evenement een warm hart toe." Anita kijkt, net als de rest van de volontairs, uit naar alweer de 33ste editie van de Venrayse fietsvierdaagse. "Iedereen moet zeker komen naar de fietsvierdaagse. Fietsers én vrijwilligers!"