De winnaars van vorig jaar op de foto met wethouder Martijn van der Putten.
De winnaars van vorig jaar op de foto met wethouder Martijn van der Putten. Foto: Henk Lammen

Vrede heeft de toekomst

Venray | The Future of Peace (Vrede heeft de toekomst) is het thema van de Internationale Vredesposterwedstrijd Peace Poster 2017, opgezet door de wereldwijde organisatie van Lions Clubs.

Door Henk Lammen

Kinderen van de groepen 7 en of 8 van de basisscholen uit de gemeente Venray en Overloon doen mee aan deze jaarlijkse vredesposterwedstrijd. "In juli worden alle basisscholen in de gemeente aangeschreven om de kinderen te stimuleren mee te doen aan de wedstrijd. We hopen dat we, net als in de voorgaande jaren, weer vele mooie inzendingen mogen ontvangen", aldus Albert Pelser van de Venrayse Lions-afdeling.

De Peace Poster Contest is een wedstrijd voor kinderen van 11 tot 13 jaar en wordt wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International. Sinds 1994 doet Nederland mee aan deze Internationale Vredesposterwedstrijd. De gedachte is dat honderdduizenden kinderen bezig zijn met hetzelfde thema Vrede. Kinderen geven in een tekening uiting van hun gevoelens over vrede. Albert Pelser van de Venrayse organisatie van de vredesposterwedstrijd: "Achter iedere tekening zit een bijzonder kind met haar/zijn ervaringen. Het is heel ontroerend. Je ziet door de ogen van het kind de vrede. Het doel is om kinderen uit de hele wereld te laten denken en praten over vrede. Het is iedere keer weer verrassend hoe vindingrijk kinderen vorm weten te geven aan vrede."

Een van de doeleinden van Lions Clubs International is 'het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld'. De posters van de regionale prijswinnaars dingen mee met die uit andere streken van Nederland. De verkiezing van beste poster van Nederland werd vorig jaar gewonnen door de 12-jarige Tim Spencer van de European school in Bergen (NH) met als thema A celebration of peace (Vier de vrede). De beste poster van ieder land gaat naar het gebouw van de Verenigde Naties in New York om samen met winnaars van andere landen beoordeeld te worden. De prijsuitreiking van de hoofdprijs vindt plaats tijdens de Lions VN Dag. De prijsuitreiking in Venray, door wethouder Martijn van der Putten, is ieder jaar een groot feest en zal op 8 november plaatsvinden in het Theehuis van het Odapark in Venray. Pelser: "De spanning bij de kinderen wie uiteindelijk de mooiste poster heeft gemaakt, maar ook de bewonderende blikken voor elkaars werk. Het is jaarlijks een happening wie Venray mag vertegenwoordigen bij de landelijke wedstrijd. Daarom is het ook van belang dat zoveel mogelijk kinderen van de basisscholen in Venray meedoen. Bovendien is vrede educatief gezien een belangrijk item. Waar iedereen mee te maken heeft, wij als oudere generatie, maar zeker ook onze jeugd. De komende week gaat een aankondigingsbrief naar alle Venrayse basisscholen. In september volgt een brief met nadere instructies. Hopelijk mogen we ook dit jaar weer op vele deelnemende scholen rekenen."

Peel en Maas TV

Venray | Op Peel en Maas TV was afgelopen week onder meer een reportage van Saull at the park te zien. Deze uitzending terugkijken kan onder meer via www.peelenmaasvenray.nl en/ of de Facebookpagina van Peel en Maas.