Drie bestuursleden en twee coaches namen afscheid. Marleen en Hannah (voorste rij) zijn de nieuwe bestuursleden.
Drie bestuursleden en twee coaches namen afscheid. Marleen en Hannah (voorste rij) zijn de nieuwe bestuursleden. Foto: Henk Lammen

"Ik ben trots en blij"

Venray | Tijdens een gezellige bijeenkomst nam Coach4You in Venray vrijdag afscheid van drie bestuursleden en twee coaches. De bestuursleden Ans van Oers, Wil Schillings en Hans Roelofs werden door de nieuwe bestuursleden Hannah van der Borst en Marleen Sijberts in het zonnetje gezet. Ook de coaches Jos van Dooremalen en Yvonne Barthel werden verrast met een bloemetje en een cadeaubon.

Door Henk Lammen

Wil Schillings was in 2007 samen met Ans van Oers grondlegger van Coach4You in Venray. Het is een landelijk project gericht op coaching van kinderen vanaf het einde van groep 8 van de basisschool tot en met de brugklas. Zij krijgen een steuntje in de rug van een vrijwillige coach die hen wekelijks thuis bezoekt. "In Nederland namen zes gemeenten deel, Venray was de zevende. We begonnen met drie coaches. Via reclame op scholen en in de media groeide dit aantal snel. Zeker toen Hans Roelofs zich in 2009 bij ons voegde kreeg Coach4You in Venray een enorme boost. Hij heeft ontzettend veel werk verricht, met name als begeleider van coaches." Coach zijn is vrijwilligerswerk, maar beslist geen vrijblijvendheid, benadrukt Schillings. "Je gaat toch een verplichting aan om anderhalf jaar lang iedere week anderhalf uur een kind een-op-een te begeleiden. Het project valt en staat bij de coaches. Je kunt als coach echt niet zeggen van 'vandaag kan ik niet'. De betrokkenheid van die mensen is cruciaal in het slagen."

De coaches begeleiden leerlingen zodat die na verloop van tijd weer op eigen kracht verder kunnen. Jos van Dooremalen (71) was jarenlang een van die schakels. "Ik zocht en vond een zinvolle vrijetijdsbesteding." Als oud-leerkracht in het basisonderwijs had zij een pre. "Het is altijd een wisselwerking geweest met de kinderen. Nuttig zijn voor de kinderen, maar ze ook weten te boeien. Iemand iets leren. Zien dat ze vooruit gaan. Dat geeft zo enorm veel voldoening." Coach4You is geen vorm van huiswerkbegeleiding en richt zich vooral op kinderen die de overgang van basis- naar middelbaar onderwijs niet zelfstandig kunnen redden. "Kinderen die dyslectisch zijn, ADHD hebben, met buitenlandse ouders die hen niet kunnen overhoren, met autisme. Voor veel kinderen is die stap, dat eerste jaar op de 'grote school' enorm moeilijk. Wij geven ze een steuntje in de rug. Leren plannen is daarbij een van de belangrijkste facetten. Waar ik trots op ben?", herhaalt ze de vraag. "Als ik zie dat kinderen met onze hulp niveaus omhoog schieten."

Schillings (85) besloot na tien jaar het rustiger aan te gaan doen. Hij kijkt tot slot graag terug op tien jaar Coach4You. "Het is een goedlopende machine, daar ben ik heel trots op. Ik hoop dat het zo blijft. De scholen zijn blij met ons, samen zitten we op een lijn. Ik ben ook blij met het nieuwe bestuur. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij dit werk tot in lengte van dagen goed zullen voortzetten."

Coach4You kan overigens altijd nieuwe coaches gebruiken. Belangstellenden kunnen zich melden bij Hannah van der Borst via email overloontjes@gmail.com.