LLTB laakt hennepreactie

Venray | De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft met grote teleurstelling kennisgenomen van de eerste reactie van minister Blok van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van de PVV over de drone-aanpak in het Limburgse anti-hennepproject. De minister zegt in zijn reactie dat de hennepproblematiek op Limburgse boerenakkers 'zeer gering' is.

"Ik ben inmiddels wel wat gewend, maar deze reactie raakt echt kant noch wal", zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen op de website van de bond. "Elk jaar weer worden er duizenden hennepplanten gevonden tussen de maïs. Minister Blok noemt dat aantal 'zeer gering' en dat vind ik echt een bizarre opmerking. In 2009 bijvoorbeeld, werden er 43.000 hennepplanten gevonden en vernietigd. We praten dan over een straatwaarde van ruim 43 miljoen euro, want elke oogstrijpe plant levert 1000 euro op. Dat is in mijn ogen niet 'zeer gering', maar zeer ernstig."

De PVV-Kamerleden Dion Graus en Lilian Helder stelden schriftelijke vragen aan de minister over het verdwijnen van de hennepvluchten, naar aanleiding van het nieuws dat de LLTB zelf gaat controleren op het stiekem telen van hennep tussen de mais. Graus en Helder vinden dat agrariërs niet op mogen draaien voor taken die een verantwoordelijkheid zijn van de politie en ze drongen er op aan dat controle vanuit de lucht weer gaan plaatsvinden. In zijn antwoord aan Graus en Helder schrijft minister Blok dat het aantal wietplantages dat met helikoptervluchten werd opgespoord 'zeer gering' is en dat daarom is besloten te stoppen met deze controles.

De CDA-Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Jaco Geurts hadden hierover ook aan de bel getrokken. Zij vroegen een debat aan en kregen daarvoor net genoeg steun van PVV en SGP. Van Toorenburg en Geurt vinden het is absurd dat boeren zelf drones moeten inzetten om de hennepmaffia te ontmaskeren. Het debat in de Tweede Kamer vindt plaats na het zomerreces.

Verder stelt minister Blok in zijn reactie dat burgers en het bedrijfsleven ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om hun eigendommen te beschermen tegen 'crimineel misbruik'. Faassen: "Dus dat zou betekenen dat agrariërs elke dag door hun metershoge maisplanten moeten wandelen op zoek naar hennep? Dat is niet te doen. We hadden gehoopt op medewerking van de minister, maar helaas hoeven we daar niet op te rekenen. Hopelijk kunnen CDA, PVV, SGP en andere partijen de minister nog op het juiste spoor zetten. Het is de hoogste tijd om wakker te worden." De geplande dronevluchten van de LLTB gaan gewoon door. Faassen: "Een veilig platteland is voor de LLTB wél topprioriteit."


Maaslijn beter

venray | In het afgelopen voorjaar hebben de treinen op de Maaslijn te kampen gehad met storingen. Reizigers werden daardoor regelmatig geconfronteerd met uitvallende diensten en volle treinen. Arriva analyseerde met hulp van ProRail het baanvak om voor de geconstateerde knelpunten, binnen de mogelijkheden, oplossingen in te voeren waardoor de prestatie van de Maaslijn nu is verbeterd.

Zowel uit de reizigersreacties als uit de prestatiecijfers van de lijn, als uit reactie van de medewerkers van Arriva zelf is duidelijk naar voren gekomen dat de reiziger op de Maaslijn afgelopen voorjaar niet de service heeft gekregen die Arriva nastreeft. Een situatie die dringend verbetering behoeft. Duidelijk is voor iedereen dat de verbetermogelijkheden beperkt zijn vanwege de kwetsbaarheid van de Maaslijn met enkelspoor. Gegeven die situatie zet Arriva maximaal in om de betrouwbaarheid te verhogen met een combinatie van verbeteringen op het gebied van materieel én mens.

Uit de analyse blijkt dat het koppelen en ontkoppelen van de treinstellen aan begin en einde van de spits storingsgevoelig is. Arriva brengt die storingsgevoelige momenten danig terug door verder en langer door te rijden met meer treinstellen. Ook werd duidelijk dat de extra aangeschafte Lint- treinen meer gebreken vertonen dan vooraf voorzien. 'Helaas is er, tot de elektrificatie van de Maaslijn, geen ander alternatief voorhanden. De verdeling van de inzet van Lint- en diesel treinen wordt daarom nu anders geregeld. Het reeds geplande grootschalige onderhoud wordt versneld ingezet. Daarnaast zijn er strakkere afspraken met de monteurs in de storingsdienst gemaakt. Stilstaande treinstellen worden eerder en vaker aan de werkplaats aangeboden. Verder zijn de processen voor onder meer reinigen en tanken verbeterd. Nadat medio maart stapsgewijs deze verbeteringen zijn ingezet, is er ook al resultaat zichtbaar in de prestatie. Een taskforce en stuurgroep die dit voorjaar in het leven werden geroepen, bewaakt de voortgang. Het streven is om na de vakantie, begin september, bij de start van het drukke seizoen alle bedachte maatregelen ingezet te hebben, zodat de inzet op de Maaslijn zo betrouwbaar mogelijk is', meldt Arriva.