Actie tegen migrantenhotel

Venray | Buurtbewoners verzetten tegen zich tegen de mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten in het voormalige schoolgebouw van Gilde Opleidingen aan de Westsingel in Venray. Volgens de omwonenden zijn de voorbereidingen om Den Hoebert om te bouwen tot een tijdelijk migrantenhotel reeds in volle gang.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) antwoordde onlangs in de raadsvergadering dat de huisvesting van arbeidsmigranten in dit pand 'niet is uitgesloten'. Tot op heden is er nog geen concreet plan voor ingediend. De buurt is er echter niet gerust op en wil alle mogelijkheden aangrijpen om de komst van de tijdelijke huisvesting tegen te gaan. Ze vreest voor onveiligheid, overlast en parkeer- en verkeersproblemen in de omgeving als het plan doorgaat. Op maandag 17 juli om 20.00 uur vindt in wijkcentrum 't Schöpke in Veltum een informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van het migrantenhotel plaats. Aanvang: 20.00 uur. Ook de politieke partijen wethouder Martijn van der Putten zijn voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Er is tevens een e-mailadres geopend waar bezorgde buurtbewoners zich op kunnen aanmelden: tegenplanhoebert@outlook.com.

Oude foto's bekijken in Venray

Venray | Oude foto's maken deel uit van ons erfgoed. Ze brengen een deel van de geschiedenis in beeld. Markante gebeurtenissen, maar eveneens het leven van alledag.

Duizenden foto's zijn er in het verleden gemaakt en dat grotendeels in een tijd dat fotograferen nog niet zo algemeen was. Gelukkig zijn veel van deze oude foto's bewaard gebleven. Sommige mensen verzamelen deze prachtige, oude prenten. Zo bouwden de Venraynaren Harrie Coopmans en Jan van der Putten een uitgebreide collectie oude foto's op uit de regio Venray. Jarenlang werd wekelijks een oude foto met bijschrift in Peel en Maas gepubliceerd en dat gebeurt tegenwoordig nog steeds door drie vrijwilligers van het Historisch Platform Venray (HPV). De 47 bij het HPV aangesloten organisaties publiceren een heleboel oude foto's op de website www.rooynet.nl, ook wel het digitale geheugen van Venray genoemd. Belangrijk is uiteraard dat over een foto de nodige gegevens bekend zijn, anders kan ze niet gepubliceerd worden. De fotocollecties van Harrie Coopmans en Jan van der Putten zijn toegankelijk gemaakt voor de HPV-organisaties.

Alle foto's zijn door vrijwilligers gedigitaliseerd en het geheel geeft een fantastisch beeld van het Venrayse verleden in de jaren 1890 tot ongeveer 1990. Foto's waarbij voldoende gegevens verzameld zijn, worden gepubliceerd op rooynet.nl en zijn evenals oude films en documenten door iedereen te bekijken. Bij foto's waarvan gegevens zoals namen en jaartallen ontbreken, proberen de HPV-vrijwilligers deze te achterhalen. Onder meer door de rubriek 'Wie, wat, wanneer, waar?' in Peel en Maas. En er worden foto's getoond aan oudere mensen die wellicht iets over de afbeelding kunnen vertellen.

Een bezoek aan Het Schuttersveld in Venray kan een heleboel gegevens opleveren. Een bijkomend voordeel is dat oudere mensen graag oude foto's bekijken en het gezellig vinden om er met anderen over te praten. Daarom organiseert RooyNet deze foto-kijkmiddagen. De volgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 19 juli 2017 van 14.30-16.00 uur in de zaal van Zorgcentrum Het Schuttersveld, Bergweg 2 Venray. Iedereen is tijdens deze uren welkom om de oude foto's te komen bekijken. De entree is gratis.