Vanaf links Leo van Dijck, deken Smeets en Walter van Hoek bij de twee schilderijen die terugkeren in de kapel in Smakt.
Vanaf links Leo van Dijck, deken Smeets en Walter van Hoek bij de twee schilderijen die terugkeren in de kapel in Smakt. Foto: Henk Lammen

Anna en Joachim terug in kapel

Smakt | De twee schilderijen van Anna en Joachim, de ouders van Maria, zijn weer terug in de St. Jozefkapel in Smakt. De schilderijen, die half december 2003 op klaarlichte dag uit de kapel werden gestolen, kwamen weer boven water dankzij de Venrayse privédetective Walter van Hoek.

Door Henk Lammen

De terugkeer van Anna en Joachim is geen verhaal uit een mooi sprookjesboek, ook geen hoofdstuk uit een spannend detectiveverhaal. Opmerkelijk is het wel. Privédetective Walter van Hoek is de spil in de plotselinge terugkeer van de schilderijen. "Ik werd benaderd door een man uit Venray. Hij was het huis van een overleden familielid aan het opruimen en vond de schilderijen. Hij vroeg mij als bemiddelaar om de vondst over te dragen aan het kerkbestuur van Smakt. Zonder de tussenkomst van de politie. De schilderijen waren gestolen, omdat de dader is overleden werd besloten de politie niet in te schakelen."

Van Hoek bracht Leo van Dijck, secretaris en penningmeester van het rectoraat in Smakt, op de hoogte. Die reageerde vanzelfsprekend aangenaam verrast. "Na veertien jaar verwacht je absoluut niet dat de schilderijen ooit nog boven water komen. Ik was dan ook enorm verrast, blij ook, toen ik een mysterieus telefoontje kreeg van Walter van Hoek. Hij zei dat hij mij heel blij kon maken. Ik vroeg nog mij of het kerkbestuur. Dat bleek uiteindelijk wel toen hij vertelde dat hij de gestolen schilderijen in bezit had en aan ons wilde overhandigen."

Enkele jaren geleden besteedde Paul Rutten in de televisiereeks De geheimen van...... op Peel en Maas TV aandacht aan de diefstal van de schilderijen. Nu werd de wonderbaarlijke terugkeer alsnog een feit. "Dit had ik in min stoutste dromen nooit verwacht. Op de eerste dag van de diefstal dacht ik meteen 'die zijn richting het oostblok en zien we nooit meer terug'." De schilderijen van Anna en Joachim waren drie maanden voor de diefstal nog compleet gerestaureerd. Nadat ze ontvreemd waren, werden twee reproducties gemaakt die tot nu in de kapel in Smakt hingen. Vorige week vrijdag werden de originele kunstwerken teruggeplaatst in de kapel. In veertien jaar tijd hebben de schilderijen nogal geleden. Van Dijck: "Ze zijn helaas beide niet intact. Met name het schilderij van Joachim zal zeker aanvullend herstel nodig hebben." Van Hoek voelde zich vereerd zijn steentje te hebben kunnen bijdragen. "Ik ben trots, maar vooral ook blij dat ik de schilderijen terug heb kunnen brengen. Op de plek waar ze thuishoren."

Peel en Maas TV besteedt donderdagavond (vanavond) uitgebreid aandacht aan de terugkeer van de twee schilderijen in de kapel van Smakt. De digitale krant is eerder.