Wim Vievermans maakt op het EK deel uit van de medische staf van het Zwitserse vrouwenvoetbalteam.
Wim Vievermans maakt op het EK deel uit van de medische staf van het Zwitserse vrouwenvoetbalteam. Eigen foto

"Slagroom op de taart"

Venray | Van 16 juli tot en met 6 augustus is in Nederland het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal. Venraynaar en osteopaat Wim Vievermans zal erbij zijn, als lid van de medische staf van Zwitserland. "Dit is wat ik altijd al gewild heb."

Door Sven Poels

Hamvraag: hoe belandt een in Venray woonachtige fysiotherapeut in de technische staf van het vrouwenvoetbalteam van Zwitserland? Wim Vievermans, de hoofdpersoon in kwestie, legt het voor ons uit: "In het Duitse Straelen heb ik samen met iemand anders een praktijk, Phyfit. Een van mijn klanten is bouwonderneming Tecklenburg. De directeur daarvan is Hermann, die ook heel actief is in het voetbalwereldje. Een paar jaar geleden trouwde hij met Martina Voss, 125-voudig Duits international en nu trainster van het Zwitserse team. Zij heeft de weg voor mij vrijgemaakt. Bij hoge uitzondering kreeg ik van de Zwitserse bond groen licht, omdat er haast bij was en het EK dit jaar in Nederland plaatsvindt."

Begin vorige maand maakte Vievermans (54), tevens bestuurslid en oud-speler van SV Venray, kennis met de selectie.

"In de buurt van het Zwitserse Biel hadden ze een oefeninterland tegen Engeland. Ik ben daarnaartoe geweest en heb gelijk een aantal dames behandeld. Dat is van twee kanten goed bevallen: afgelopen week ben ik voor de tweede keer daar geweest en vrijdag komt het team naar Nederland. Ze zitten dan in Doorwerth, in de buurt van
Arnhem. "

Volgende week dinsdag is in Deventer de eerste wedstrijd tegen buurland Oostenrijk, maar dat betekent niet dat Vievermans er op die dag ook bij is. "Ik zal er niet continu zijn. Ik kom op afspraak; we bekijken per keer wat er nodig is. Meestal is twee dagen voor of na een wedstrijd de beste tijd voor een behandeling. Liever niet 24 uur voor een duel, of je moet het heel voorzichtig doen."

De medische staf bestaat behalve Vievermans ook uit een sportarts en drie fysiotherapeutes. "Ik ben een aanvulling en neem niemands plek weg", benadrukt Vievermans, die naast fysiotherapeut ook osteopaat en manuele therapeut is.

"Ik ben er vooral als osteopaat. Dat houdt in dat ik ga onderzoeken waar blessures vandaan komen, door te kijken naar het hele lichaam. Aan de hand daarvan geef ik tips en adviezen." Zijn eerste belangrijke advies heeft hij al gegeven. "Een speelster was overbelast en heeft op mijn aanraden twee weken rust gekregen."

Ondanks dat het vrouwenvoetbal nog altijd in de kinderschoenen staat, was Vievermans positief verrast over wat hij in Zwitserland aantrof. "Het is super professioneel. Alles is tot in de puntjes geregeld, dat had ik van tevoren echt niet verwacht." Ook de kwaliteit van het team belooft veel goeds, aldus Vievermans. "De laatste paar keer hebben ze zich vrij gemakkelijk voor de grote toernooien gekwalificeerd. Het doel is om op dit EK bij de laatste acht te komen." De Venraynaar kan er nu al van genieten. "Er zit zo'n enorme drive in het team, het is mooi om daar een onderdeeltje van te zijn. Voor mij is het de slagroom op de taart; dit is wat ik altijd al gewild heb."

PC Ons Genot

Uitslagen dressuurwedstrijd: Paarden: Loes van Stokkum behaalde in de klasse B twee keer de eerste prijs met Highlight vdp. Selma Relouw behaalde in de klasse B de tweede prijs met Wild Riddem. Suzanne Hendrix behaalde in de klasse L1 de eerste plaats met Forlan. Ellen Claessens behaalde in de klasse L2 de tweede prijs met Zaragosa. Aniek Litjens behaalde in de Z1/Z2 de vierde prijs met Ulrieka en Aniek reed met Sun de Libera CL in de L2 naar de derde prijs. Gertie Peters behaalde de tweede prijs in de M2 met Daron. Pony's: Janne Houkes behaalde in de klasse B de 1e prijs met Amor. Lotte Hendriks behaalde in de klasse B twee keer de tweede prijs.