Carole Litjens kijkt al vooruit naar volgende week maandag als KVW van start gaat.
Carole Litjens kijkt al vooruit naar volgende week maandag als KVW van start gaat. Foto: Henk Lammen

"Het feest begint weer"

Venray | Als hoofd van Kindervakantiewerk Venray (KVW) is Carole Litjens (37) uit Venray de laatste weken druk in de weer om ook van de 66ste editie een groot succes te maken. "Samen met het andere hoofd Peggy en dertien organisatoren proberen wij er weer iets moois van te maken dit jaar", vertelt Carole met een glimlach. "Als kind deed ik altijd erg graag mee aan Kindervakantiewerk. Ik had er ook altijd heel veel plezier in."

Door Evelien van der Zwaan

Carole is eigenlijk niet meer weg te denken binnen de organisatie van KVW. "Toen ik tijdens mijn zomervakantie geen zomerbaan kon vinden, zag ik een oproep staan vanuit KVW. Er werd nog leiding gezocht. Ik twijfelde geen seconde en gaf mij op", lacht Carole. "Vanuit een leidinggevende rol over de groepjes kinderen ben ik eigenlijk doorgegroeid tot organisator voor het kinderevenement en daarna zelfs bekroond tot hoofd leidinggevende", graaft Litjens in haar herinneringen. Dit jaar bestaat het KVW uit 122 vrijwilligers voor de groepjes en 47 vrijwillige opa's, oma's, pappa's en mamma's die een activiteit zullen begeleiden. Daarnaast zijn er vijftien organisatoren, onder wie Peggy en Carole als hoofd leidinggevende. De vele sponsoren maken de week weer mogelijk voor alle deelnemende kinderen. Carole: "Het is heel moeilijk om een week als deze te regelen met maar vijftien organisatoren. Daar zouden er ook echt nog wel wat bij mogen, we zijn hard op zoek om deze groep uit te breiden."

Ze is trots op de bezielende leiding van alle vrijwilligers. Met als resultaat een gevarieerd programma, met op de vrijdag als afsluiting een leuk uitstapje voor de kids. Wat het uitstapje voor dit jaar is, houdt ze uiteraard nog geheim. Ieder jaar is dit een verrassing. Op de zondag voordat KVW van start gaat, wordt de verrassing pas onthuld. "Op maandag beginnen we altijd met een soort van kennismakingsdag voor de groepjes en hun leiding. Dit jaar in de vorm van een meerkamp, een roulatie van kleine spellen. Daarnaast hebben we in de week een creatieve dag, een sportdag, een dag in het centrum van Venray, en een aantal leuke spellen in het Odapark. Het is geweldig om iets te bedenken en te organiseren en dan te zien hoe kinderen hun eigen draai eraan geven. Wat een creativiteit hebben ze. Voor mij is het ieder jaar genieten om te zien hoe kinderen lekker samen kunnen spelen buiten in de natuur. Laat die iPads, telefoons en televisies maar even lekker thuis", zegt ze met een glimlach.

Naast KVW en haar werk is Carole trotse moeder van haar twee lieve kindjes van twee jaar en zes maanden, waar ze samen met haar man Jules erg van kan genieten. "Onze kinderen moeten naar de opvang, terwijl Carole een hele week met de kinderen van anderen op stap is", grapt man Jules. Het KVW is voor alle kinderen uit gemeente Venray die op de basisschool zitten in de groepen 3 tot en met groep 7. "Het is dus ook voor de kinderen die wel in de gemeente Venray wonen, maar daarbuiten op school zitten", voegt Carole nog toe. "We informeren de ouders vaak via het schoolkrantje, of via persoonlijke benadering, zodat iedereen ervan op de hoogte is en een keuze kan maken om zich in te schrijven of niet. We proberen altijd een low-budget aan te houden voor deze week, zodat het voor iedereen toegankelijk is."

"Voordat volgende week KVW van start gaat, moet er nog een en ander geregeld worden. De spreekwoordelijke laatste puntjes op de i. Samen met Peggy overzie ik de gehele organisatie, de andere dertien organisatieleden mogen achter de schermen keihard rennen om alles op tijd in orde te hebben", grapt ze. De vijftien organisatoren zouden er graag nog een aantal mensen bij willen hebben. Om samen het werk te verlichten. "Omdat de onderlinge sfeer erg gezellig is, is het altijd een feest om weer te mogen beginnen. Ik doe het niet alleen", benadrukt ze. "Zonder alle vrijwilligers die in de week zelf komen helpen, red ik het niet."

Vanaf maandag 17 juli gaat KVW weer van start. Iedere dag tussen 09.00 en 16.00 uur maken ze samen veel plezier en kabaal. Alle enthousiaste kindjes en hun leiding kunnen vanuit hun vaste uitvalsbasis, de bossen in Vlakwater, weer vijf dagen volop genieten.