Kan Venray komend jaar weer genieten van een ijsbaan?
Kan Venray komend jaar weer genieten van een ijsbaan? Foto: Archief Peel en Maas

IJsbaan Venray in gevaar?

Venray | De stichting Winterpret Venray is naarstig zoek naar vrijwilligers die hand-en-spandiensten willen verrichten voor de ijsbaan, die in december 2017 weer in hartje Venray moet verrijzen. "Het is twee voor twaalf", zegt bestuurslid Gerard van Dijck. "Als we niet voldoende mensen vinden die ons willen helpen, dan houdt het op. We kunnen de ijsbaan niet met een handjevol vrijwilligers draaiende houden."

Hans Thomassen vult aan. "Het afgelopen jaar hebben we zo'n 8000 liefhebbers op het ijs gehad, maar was het voor de organisatie erg aanpoten om alle uren met vrijwilligers gevuld te krijgen. We zoeken niet alleen bestuurs- en commissieleden, maar ook mensen die een paar uur toezicht willen houden. Dat hoeft niet dagelijks natuurlijk, ook mensen die een dag vrij hebben en een dagdeel een oogje in het zeil willen houden, of willen helpen bij de uitgifte van de schaatsen of het curlen willen begeleiden, zijn van harte welkom. Alle helpende handjes zijn welkom."

Vanwege het succes van het schoolschaatsen in het afgelopen jaar, de editie trok een kleine 2000 basisschoolleerlingen, denkt Winterpret erover om het ijsfestijn met een week te verlengen. In plaats van drie zou de ijsbaan in dat geval vier weken op het Schouwburgplein in Venray staan.

"Die week willen we aan de voorkant, dus voor de kerstvakantie, agenderen", legt Hans Thomassen uit. "Maar dat kan alleen als we voldoende vrijwilligers hebben. Zowel verenigingen als individuen zijn welkom. In het verleden mocht de ijsbaan geweldige ondersteuning ontvangen van Harmonie Euterpe, MMSK, de schutterij en Manual, en we hopen dat dit zo blijft, maar met heel veel handjes van nieuwkomers erbij zou de ijspret alleen maar groter worden. Het bestuur hoopt in ieder geval dat er zich veel mensen melden, zodat dit mooie evenement rond de kerstperiode behouden blijft. Voor het bestuur zoeken we twee of drie extra leden. De organisatie van de ijsbaan is voor het huidige bestuur een te grote belasting aan het worden. Zonder nieuwe aanwas gaat het schaatsfeest niet door."

Mensen die Stichting Winterpret willen helpen bij de organisatie van het ijsspektakel, kunnen contact opnemen met bestuurslid Bernie van Lierop via telefoon 0478-510400 of 06-41772275 of e-mail bvanlierop@home.nl.


Vervolg voorpagina:

Afscheid met Bon Appétit

Venray | Groenen vervolgt: "De danskriebels waren prachtig en werkelijk feestje op het podium, zij dansten deze avond de aardbeitjes, de confettidans en het eetfestijn. Er werd gedanst van klassiek ballet tot hiphop en van moderne dans tot lyrical jazz. De Daddy Daughter dance was de special act. Met een groep vaders en dochters is onze docente Kyara aan de slag gegaan en hieruit is een geweldige dans ontstaan. De vaders vonden het zeker voor herhaling vatbaar."

Ook Myrna van Rens was blij met de goede afloop. "Zo'n grote voorstelling kan alleen maar draaien als het achter de schermen gesmeerd loopt. Ik ben dan ook supertrots op mijn team. Maar zeker ook op de hulpouders, de schminkouders en alle mensen die op een of andere manier hebben geholpen. Dat is echt goud waard. Nu 12,5 jaren met het veel plezier op dit geweldige centrum te hebben gewerkt, stopt het nu."

De docenten Eva Rutten en Karin Groenen gaan onder de bezielende leiding van Myrna van Rens door met Danshuis Venray. En de andere docenten gaan hun vleugels op een andere manier spreiden. "Kunst maken heeft te maken met emoties, met samenwerken maar ook met kritiek kunnen geven en een spiegel voorhouden, de docent kan impact maken op je leven en iedereen weet dat het ontzettend belangrijk is dat je op jonge leeftijd goed begeleid wordt. Vakdocenten spelen een zeer belangrijke rol hierin", aldus Henriette Mooren (directeur van het kunstencentrum) in haar dankwoord
na afloop.

Van Rens ziet de toekomst dan ook met veel optimisme tegemoet: "Ik vind het fantastisch en getuigen van professionaliteit dat alle docenten, ondanks dit moeilijke en zeer chaotische jaar zich met hart en ziel hebben ingezet voor deze allerlaatste voorstelling. Ik ben trots op wat wij met z'n allen hebben neergezet de afgelopen 12,5 jaar. Onder de vlag van Danshuis Venray kunnen alle dansers blijven dansen en zullen wij nog meer mooie plannen gaan ontwikkelen voor de Venrayse samenleving. We hebben hier ontzettend veel zin in."

Braziliaanse dansers bij Vincent van Gogh

Venray | De Capoeira Show MCN verzorgde donderdag een optreden voor cliënten en medewerkers van Vincent van Gogh in Venray. Ook kinderen van de naastgelegen basisschool De Hommel waren hiervoor uitgenodigd.

De Braziliaanse groep verzorgt tijdens de zomermaanden shows in Nederland, onder andere in De Efteling, om geld in te zamelen voor lokale projecten in Brazilië. Vincent van Gogh onderstreept het belang van het goede doel waar de dansgroep voor staat en biedt de vijftien dansers kosteloos huisvesting op Servaashof in Venray.

Als dank daarvoor showen zij hun Braziliaanse dans- en vechtkunsten op twee locaties van Vincent van Gogh. Doel van het project Meninos Capoeiristas do Natal (MCN) is het stimuleren, ondersteunen, uitdagen en begeleiden van kansarme kinderen van 4 tot 18 jaar uit de wijk Bom Pastor in de Braziliaanse stad Natal. De groepsleden wonen zelf ook in deze arme wijk. Iedere week krijgen hier in totaal ongeveer 80 kansarme kinderen les in capoeira. Voor meer informatie kijk op www.capoeirashow/mcn.

Op donderdag 6 juli om 15.30 uur treedt de groep nogmaals op voor cliënten en medewerkers van Vincent van Gogh, dit keer op de locatie aan de Overloonseweg 6. Belangstellenden zijn hierbij ook van harte welkom. De buitenshow kan bij slecht weer helaas niet doorgaan.