Afbeelding
Foto:

Schutterij in de race voor D'n Um

Merkelbeek | 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray is een van de 42 schutterijen die doorgaan naar de volgende ronde van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Merkelbeek.

Zondag werden rond kwart voor tien 's avonds de wedstrijden op de eerste dag van het Oud Limburgs Schuttersfeerst beëindigd na vier kavelrondes. Van de schutterijen die volgende week terug mogen komen, zijn er vijf uit Noord-Limburg, zeventien uit Midden-Limburg en tien uit Zuid-Limburg.

Daarnaast zijn er nog negen Belgisch-Limburgse schutterijen in de strijd en één Brabantse (Budel). Daarmee is ruim twee derde van de deelnemende zestallen inmiddels afgevallen. Het kavelen om D'n Um gaat zaterdag 8 juli om 11.00 uur verder.

Het zestal van de Venrayse schutterij bestaat uit Henk de Klein, Patrick de Klein, Geert Hendriks, Alex Lamers, Ron Linders en Hans van Rhee. Het winnen van het Oud Limburgs Schuttersfeest betekent dat dit evenement in 2018 moet worden georganiseerd.

De schutterij begon al vroeg met de wedstrijden. Het muziekkorps en het jeugdkorps kregen tijdens de optocht enorme bijval van het publiek, net als schutterskoningin Dory Peeters. Het optreden van de solisten volgde, waarna de voornaamste strijd om 16.45 uur begon met de schietwedstrijden. De Venrayse schutterij behaalde vorig jaar de negende prijs.

Voorzitter Bernie van Lierop: "Natuurlijk zal men rekening houden met Venray, maar dit geldt natuurlijk voor vele andere kandidaten. We gaan naar Merkelbeek en laten ons niet gek maken. Met de hulp van een eigen ondersteunend team, van buksmeesters, parapluhouders en een mental coach gaan wij proberen om geschiedenis te schrijven. Mocht dat nu niet lukken, dan gaan we het volgend jaar het opnieuw proberen."

In 2010 vond voor de laatste keer een Oud Limburgs Schuttersfeest in de regio Noord-Limburg plaats, toen de schutterij Sint Jan Grubbenvorst dit feest organiseerde.