Vliegoefening boven kazerne

Vredepeel | Boven de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel vinden in week 28 extra vliegactiviteiten plaats in verband met de voorbereiding op de 'life firing' in Kreta. De vliegbewegingen zijn tijdens reguliere werktijden van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 juli.


De vliegtijden zijn als volgt: 11 juli van 13.00 tot 15.00 uur, 12 juli van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur en 13 juli van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur.

De oefening heeft als doel het trainen van de Stinger-bedienaars met een echte luchtdoelpresentatie als voorbereiding op de 'life firing' later dit jaar in Kreta. Hiervoor vinden gedurende het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom de Luitenant-generaal Bestkazerne. De vliegtuigen starten en landen niet op de Luitenant-generaal
Bestkazerne.

Stinger-luchtverdedigingsraketten zijn ontwikkeld voor dreiging van vliegtuigen en helikopters op korte afstand en kunnen ingezet worden voor het beschermen van vitale objecten, gebieden en eenheden. Stingerraketten kunnen vanaf het Stinger Wapon Platform (SWP) Fennek worden afgeschoten of vanaf de schouder. Het SWP Fennek is een licht gepantserd voertuig voorzien van een vanbinnen uit te bedienen Stinger-lanceersysteem.

Voor meer informatie over de vliegbewegingen kijk op de website www.defensie.nl/onderwerpen/geluidsoverlast of NOS-teletekstpagina 766. Voor meer vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met Sectie Communicatie van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando, telefoonnummer 0493-592020. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.defensie.nl/onderwerpen/geluidsoverlast of via het gratis nummer 0800-0226033.


Uitslagen schutterij op OLS

Merkelbeek | Uitslagen Schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan op OLS in Merkelbeek.

Bordjesdrager, Daphne Bakx, 25e plaats.

Commandant Alex Lamers, 23e plaats.

Beste defilé oude exercitie, 28e plaats.

Beste houding oude exercitie, 24e plaats.

Beste tamboermaître oude exercitie, Huub Stevens, 10e plaats.

Beste vaandeldrager oude exercitie, Jarno Lamers, 6e plaats.

Mooiste geheel oude exercitie, 21e plaats.

Beste marketentster oude exercitie, Stephanie Henssen, 5e plaats.

Mooiste koningin oude exercitie, Dory Peeters, 22e plaats.

Mooiste koningspaar oude exercitie, 21e plaats.

Esprit muziekprijs, 15e plaats.

Marswedstrijden 4e divisie , sectie A, 4e plaats.

Beste tamboermaître 4e divisie, Huub Stevens, 6e plaats.

Marswedstrijden jeugddivisie, sectie A, 2e plaats.

Beste tamboermaître jeugddivisie, Mandy van Rhee, 2e plaats.

Solistenwedstrijden derde divisie, Romy Litjens, 2e plaats.

Solistenwedstrijden vijfde divisie, Ilse Krijnen, 14e plaats.

Solistenwedstrijden vijfde divisie, Tieme Lamers, 17e plaats.

Solistenwedstrijden vijfde divisie, Rutgher Spanjaard, 24e plaats.

Solistenwedstrijden vijfde divisie, Bas Andriessen, 27e plaats.


Trajectcontroles in Venray

Venray | Op vier provinciale wegen in Limburg komt meer aandacht voor verkeersveiligheid door trajectcontroles. Twee van de vier controles vinden plaats in de gemeente Venray: op de Middenpeelweg (N277) tussen Ysselsteyn en Zeeland (tussen hectometerpalen 32.6 tot 36.6) en op de Deurneseweg (N270) tussen Venray en Ysselsteyn (tussen hectometerpalen 32.6 en 37.4).

In de praktijk blijkt dat een trajectcontrole beter is voor de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en het milieu. De Provincie Limburg is voorstander van trajectcontrole en ondersteunt het initiatief van het Openbaar Ministerie om de naleving van snelheidslimieten te bevorderen. Het duurt naar verwachting zo'n twee jaar voordat de systemen daadwerkelijk in handhaving staan.

Trajectcontroles staan in Nederland tot nu toe vrijwel alleen op de snelwegen. Nu deze ook op de provinciale wegen worden geplaatst, verwacht het Openbaar Ministerie de verkeersveiligheid op de provinciale wegen te vergroten. Omdat 20% van de dodelijke slachtoffers valt op provinciale wegen, is het handhaven op snelheid als bijdrage aan het vergroten van de verkeersveiligheid één van de verkeersprioriteiten van het OM.

Een effectieve en efficiënte manier om de naleving van snelheidslimieten op wegen te bevorderen is trajectcontrole. De snelheid wordt niet op één punt gemeten, het gaat om de gemiddelde snelheid over een langere afstand. Trajectcontrole werkt zeven dagen per week, 24 uur per dag.

Het OM heeft samen met de politie en wegbeheerders de voor trajectcontrole geschikte locaties op het onderliggende wegennet ambtelijk in kaart gebracht. Bij deze analyse is rekening gehouden met factoren als overtredingspercentage, verkeersongevallen, risicofactoren, intensiteit van het wegvak, lengte wegvak zonder onderbrekingen (aansluitingen), effect van andere vormen van handhaving en de planning van eventuele reconstructies.

De geplande trajectcontroles komen op wegen met een hoog ongevalspercentage en een snelheidsprobleem. Met de provincies Flevoland, Fryslân, Limburg, Utrecht en Zeeland is een akkoord bereikt over in totaal elf provinciale wegen. De locaties zijn bij benadering en moeten nog definitief vastgesteld worden. De komende periode start onder meer de aanbestedingsprocedure voor de aanschaf en installatie van de trajectcontroles.

Het duurt naar verwachting zo'n twee jaar voordat de systemen daadwerkelijk in handhaving staan. Binnenkort worden meer locaties bekend waar trajectcontroles op provinciale wegen worden gepland.