In de afgelopen weken werd flink actiegevoerd voor behoud van Joutou op St. Anna.
In de afgelopen weken werd flink actiegevoerd voor behoud van Joutou op St. Anna. Foto: Archief Peel en Maas

Boerderij Servaas locatie Joutou?

Venray | "Het is een van de plekken in Venray waar we terecht zouden kunnen, meer niet. Het is inderdaad een aanbod, maar meer ook niet."

Maykel Claassen van de Stichting Joutou Sportzorgcentrum Venray reageert afwachtend op het aanbod van zorginstelling Vincent van Gogh om het zorgsportcentrum voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking een plek aan te bieden in de voormalige, leegstaande boerderij op Servaashof, het terrein waarop Vincent van Gogh zelf gevestigd is. "Natuurlijk is het een optie, en we pakken alle mogelijkheden met beide handen aan, maar concreet is er nog niks. Het is nog altijd koffiedik kijken. We worden momenteel heen en weer geslingerd in een achtbaan, er zijn ook veel geruchten, maar concreet weten nog steeds niet waar we aan toe zijn. Onze voorkeur gaat nog altijd uit naar de huidige locatie. Maar natuurlijk willen we praten over de leegstaande boerderij als mogelijke locatie voor ons centrum. We zullen toch ergens naartoe moeten."

Joutou past zoals bekend niet in de plannen van de toekomstige eigenaar Renschdael Groep uit Horst, die onlangs de nieuwe visie op het park presenteerde. In januari 2018 koopt Renschdael Groep het monumentale gestichtsterrein aan de Noordsingel van eigenaar Vincent van Gogh, waarvan Joutou nog tot 1 januari 2018 als antikraak ruimtes in het gebouw Don Bosco huurt. Dat gebouw staat net als een aantal andere verwaarloosde panden op de nominatie voor sloop. Afgesproken is dat het sportzorg centrum geen huur hoeft te betalen, maar dat het moet vertrekken als er een koper is. Een groep vrijwilligers, ondersteund door de SP, voert actie om JouTou toch te behouden in het Annapark.


Sophie de Best nieuwe griffier

VENRAY | Sophie de Best-Boere (45) uit Boxmeer is dinsdagavond tijdens de raadsvergadering benoemd tot nieuwe raadsgriffier.

Zij is de opvolger van Patrick Peters die begin mei overstapte naar de gemeente Lingerwaard.

De Best treedt op 1 oktober 2017 in dienst bij de gemeente Venray. Ze is momenteel raadsgriffier van de gemeente Grave. Van 2008 tot 2015 bekleedde ze deze functie bij de gemeente Mill en St Hubert. Daarvoor was ze werkzaam bij de gemeente Meerlo-Wanssum die in 2010 werd opgeheven.


Veel moties unaniem door raad

VENRAY | De meestal zo verdeelde gemeenteraad was dinsdag opvallend vaak eensgezind. Van de dertien moties die uiteindelijk in stemming werden gebracht, werden er acht unaniem zonder een enkele tegenstem aangenomen.

Door Henk Willemssen

Zo steunde de voltallige raad een onderzoek naar de lange wachtlijst voor dementerenden. Het duurt nu vaak een jaar voordat er ergens een plek vrijkomt. De partijen hebben ook grote behoefte aan een actualisatie van het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit moet samen met buurgemeenten en de provincie worden opgezet. De gemeenteraad moet nu telkens beslissen over losse initiatieven die vaak tot veel weerstand in de buurt leiden. Zoals eerder bij Paschalis in Oostrum en in september staat het Polenhotel in Leunen op de agenda. Met wellicht daarna het migrantenhotel in het gebouw van Gilde Opleidingen. De mogelijke terugkeer van de bladkorven wordt nog even uitgesteld tot de evaluatie van het afvalbeleid. Alle partijen vonden dat er een veiligere oversteek moet komen op de kruising Overloonseweg-Noordsingel-St. Jozefweg. Verkeerswethouder Ike Buser (Samenwerking) kondigde aan dat er een rotonde komt. Alleen moet er nog een oplossing gevonden voor de kosten van een half miljoen euro.

Dat de gemeentelijke publicaties van vergunningen alleen nog maar digitaal te raadplegen zijn, is voor veel burgers een gemis. Ze zijn daardoor vaak niet op de hoogte van bouwinitiatieven in hun omgeving. Dat komt ook doordat de online publicaties lastig te vinden zijn. De voltallige gemeenteraad wil dan ook dat deze bekendmakingen weer terugkomen in een plaatselijk weekblad. Er komt geen stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. inVENtief pleitte voor een Venrayse stemwijzer zodat kiezers, aan de hand van stellingen, een beter oordeel kunnen vormen over de politieke partijen. inVENtief kreeg alleen steun van D66 en PP2. De andere partijen zagen het niet zo zitten. Het besluit om een einde te maken aan de jaarlijkse extra stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) is uitgesteld tot de begrotingsbehandeling van komend najaar. De coalitiepartijen CDA, D66 en Samenwerking stonden eensgezind tegenover de voltallige oppositie die een lagere ozb wil. De coalitie wil eerst zien wat de gevolgen zijn voor de begroting van 2018. Het stopzetten van subsidies voor gemeenschapshuizen gaat door per 1 januari 2018. Een motie van PvdA die pleitte voor uitstel kreeg alleen steun van de SP. Door de nieuwe wet, die per 1 juli 2017 is ingegaan, hebben burgemeesters meer mogelijkheden om woonoverlast aan te pakken. In een motie vroegen CDA, Samenwerking en VVD komend najaar om een voorstel over de aanpak en het informeren van burgers. De motie werd raadsbreed aangenomen.