Het Lancaster-monument in Meerlo.
Het Lancaster-monument in Meerlo.

Onderscheiding voor overlevende crash Meerlo

Meerlo | RAF-oorlogsveteraan Jack Trend (95), de enige overlevende van een vliegtuigcrash in Meerlo in de nacht van 12 op 13 juni 1944, is onlangs onderscheiden met een hoge Franse onderscheiding voor zijn verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij kreeg de onderscheiding Chevalier in de Orde nationaal de la Légion d' honneur uit handen van de Franse ambassadeur in Engeland. Zoals bekend is in 2008 op de plek waar hun Lancaster neerstortte, op de Heesweg in Meerlo bij de familie Van de Winkel, een monument opgezet. Bij de onthulling was Jack Trend aanwezig. Nog elk jaar leggen de familie Van de Winkel en Arnold Holl, een van de initiatiefnemers van het monument, op 14 juni een bloemetje bij het monument. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen bij de crash in Meerlo om het leven: de Amerikaanse piloot Carl Thompson (27 jaar), de Canadese navigator Roderick McMillan (25 jaar), de Canadese bommenrichter Ronald Lemky (23 jaar), de Engelse koepelschutter Tom Stubbs (20 jaar), de Engelse bordwerktuigkundige Duke Pelham (20 jaar) en staartschutter Dick Mobbs (20 jaar). De zevenkoppige bemanning vertrok op 12 juni om 23.15 vanuit de vliegbasis Mildenhall in het Engelse Suffolk en zette koers richting de Nederlandse kust. Alles verliep voorspoedig, tot het toestel rond 01.00 plotseling werd aangevallen door een Duitse nachtjager. De binnen stuurboordmotor en het middelste gedeelte van de romp van het toestel waren dusdanig beschadigd, dat piloot Carl Thompson het bevel gaf het vliegtuig te verlaten. De Lancaster stortte kort daarop neer op een stuk landbouwgrond in Meerlo. Zes van de zeven bemanningsleden overleefden het niet; hun lichamen zijn geborgen en overgebracht naar de rooms-katholieke begraafplaats in Venlo. Radiotelegrafist Jack Trend wist zichzelf in veiligheid te brengen bij de dichtstbijzijnde hoeve. Daar kreeg hij hulp van het plaatselijke verzet. Vijf dagen later kon hij terugkeren naar zijn basis in Engeland. Na de bevrijding zijn de stoffelijke overschotten van de slachtoffers herbegraven op de Britse militaire oorlogsbegraafplaats Jonkerbos bij Nijmegen.

Op initiatief van de familie Van de Winkel-Vissers verenigden Ad van Zandvoort, Arnold Holl en René Poels zich in een comité, met het doel een blijvende herinnering aan deze gebeurtenis te realiseren. De gemeenschap Meerlo bewijst volgens hen met de oprichting van dit monument niet alleen Jack Trend en de familieleden van de omgekomen soldaten een grote dienst, maar ook alle andere in de gemeente gesneuvelde bevrijders. 'Zij waagden hun leven voor onze vrijheid. Het onthullen van dit monument is een gebaar van onze generatie aan hen die de oorlog niet overleefden', aldus het comité destijds.