Mart Wismans houdt zondag open dag tijdens de nationale imkerdag.
Mart Wismans houdt zondag open dag tijdens de nationale imkerdag. Foto: Henk Lammen

"Bijen zijn mijn passie"

Venray | "Zonder bijen zouden we erg eenzijdig voedsel hebben, tenzij we het op de Chinese manier doen, bevruchting met eigen hand", zegt imker Mart Wismans (70) uit Venray. Hij opent op zondag 9 juli zijn deuren aan de Vliezenweg 1 voor de nationale imkerdag om aan te tonen waarom bijen zo essentieel zijn voor de samenleving.

Door Evelien van der Zwaan

Als kleine jongen had Mart de droom om priester te worden, maar na een halfjaar van het najagen van deze droom werd hij weggestuurd. "Omdat ik slecht was in andere talen", zegt Mart lachend. Op de middelbare school kwam hij erachter een sterke voorkeur te hebben voor het vak economie. Hij studeerde af en ging aan de slag als leraar op de middelbare school in Venray, het toenmalige Jerusalem. Als leraar economie & handel gaf hij alleen maar les aan de jongens. "Meisjes had ik niet in de les, dat was toen nog niet", aldus Wismans die later de middelbare school inruilde voor het volwassenenonderwijs en werklozen of volwassenen les gaf die omscholing nodig hadden in de economische of administratieve richting.

Mart Wismans had altijd al een sterke verbinding met de natuur en is ook dol op tuinieren. "In de tuin doe ik het grovere werk, mijn vrouw knipt de heg, en ik ruim het op", grapt hij. Door zijn liefde voor de natuur is hij ook vrij sportief, en heeft als hobby mountainbiken. "Ik heb op mijn 70ste nog de Mont Ventoux beklommen met een racefiets." Ook fotografie is een grote hobby. Hij is al vijftien jaar aangesloten bij fotografieclub Exposure. Zijn grootste hobby, beter gezegd passie, is als imker het houden van bijen. "Ik kwam twaalf jaar geleden in contact met een imker in onze wijk. Met hem maakte ik regelmatig een praatje. Hij wist over mijn liefde voor de natuur, en vroeg of ik misschien interesse had om zelf als imker aan de slag te gaan", vertelt hij over die eerste kennismaking. "Ik heb toen een cursus bijen houden gevolgd. Van daaruit kreeg ik mijn eerste kast met bijen, waarna het bleef groeien. Door eigen toedoen natuurlijk."

Hij mag zich gerust een deskundige noemen en hoopt ook anderen te kunnen enthousiasmeren tijdens de open imkerdag om zelf als imker aan de slag te gaan. Wismans is lid van de Imkersvereniging regio Venray en zit in het bestuur van het Nederlandse ABTB, vanaf volgend jaar Imkers Nederland. In de Venrayse imkervereniging zijn op dit moment vijftien imkers echt actief bezig met hun hobby. "Daar mogen er nog wel een aantal bij."

"Ik hoop dat zondag veel mensen een kijkje komen nemen tijdens de nationale imkerdag. Dan kan ik ze alles vertellen over bijen en het houden ervan. Hoeveel kleuren een bij kan waarnemen en waarom een bij zo belangrijk is voor onze samenleving." Op de imkerdag in 2015 deed hij een bijzondere ontdekking. Met foto's onderstreept hij zijn verhaal. Vol bewondering: "Een collega-imker kwam erachter dat ik twee koninginnen in mijn showkast had zitten. In de winter kan dit wel eens voorkomen, maar in de zomer is dit echt uniek. Normaal gesproken wordt er onderling uitgevochten welke koningin in de korf aanwezig blijft na het uitkomen van alle eitjes die koninginnen bevatten. In dit geval was dat niet gebeurd. Dat zorgde voor een erg mooi en uniek verhaal binnen de imkerwereld. Ik heb daarover zelfs nog een bijdrage geschreven voor het bijendagblad."

De imkerverenigingen in Horst aan de Maas en Venray zijn nu samengegaan om een symposium te organiseren, waaruit duidelijk moet worden hoe mensen het imkeren in de praktijk kunnen brengen om de biodiversiteit positief te houden. "De burgemeesters van beide gemeenten zijn ambassadeurs voor de bijen geworden", zegt hij niet zonder trots. "Om die biodiversiteit te behouden, hebben we als vereniging in Venray en Ysselsteyn percelen bezaaid met draagplanten. Hij raakt niet uitgepraat over zijn passie. De bijen, de koningin, hun leeftijd, de biodiversiteit, hij gooit het ene na het andere weetje over de 'tuuters en de kwakers' de lucht in. "Het beste is om zondag te komen kijken. Ik zet een showkast neer zodat de mensen de bijen en hun werkzaamheden kunnen bewonderen. Voor mij is het meer dan een hobby, voor belangstellenden vooral leuk en interessant. De bijenwereld blijft me altijd boeien."