Afbeelding
Foto:

Prima start Mike Teunissen

Ysselsteyn | Mike Teunissen is goed begonnen aan de Tour de France. De 24-jarige wielrenner uit Ysselsteyn maakt voor Team Sunweb zijn debuut in de ronde der rondes.

In de vierde etappe van de Tour behaalde hij een vijftiende plaats. De finale van de rit werd dinsdag ontsierd door valpartijen, waarna de sprint werd gewonnen door de Fransman Arnaud Démare (FDJ). De Slowaak Peter Sagan werd eerst teruggezet naar een 155e plaats en later gediskwalificeerd voor zijn duw, die hij uitdeelde aan de Engelse topsprinter Mark Cavendish.

De eerste valpartij in de slotkilometer gebeurde iets achter Mike Teunissen, waardoor hij uit de gevarenzone bleef in laatste honderden meters. "Het is zeker mooi een vijftiende plaats", meldt hij op zijn website. "Maar ik heb liever een strakke lead out met onze formatie. Waardoor we Michael Matthews kunnen laten sprinten."

De finale was weer hectisch. "De afspraak was dat ik met Matthews van voren zat bij de bocht op 2,5 kilometer van de meet", meldt Teunissen. "Dat ging goed, maar ik zag dat niemand volgde. Dus ik heb even gewacht. In die laatste bochten zaten we weer goed samen, maar toen was de eerste valpartij. Bling moest vol in de remmen en de rest werd ook gehinderd. Op dat moment was ik plotsklaps de laatste man en ben ik nog naar een groepje gesprint. Op zevenhonderd meter voor de streep moest ik het toen laten lopen." Kort na de finish reageerde Mike Teunissen ook op het terugzetten van Sagan naar de 155e plaats. Toen was nog niet bekend dat Sagan door de wedstrijdleiding uit de Tour de France zou worden gezet. "Het was best moeilijk te zien. De jury zal het wel goed gezien hebben. Maar een lastige beslissing, maar wat te denken van Démare!"

Teunissens taak is met name om zijn explosieve ploeggenoten een 'zetje' te geven. "In de Giro d'Italia hebben we met Tom Dumoulin voor het klassement gereden; naar de Tour zakken we af met voornamelijk sprinters. Mijn werk is om deze voor de sprint goed af te zetten. Met Michael Matthews hebben we een van de meest complete sprinters." Mike Teunissen debuteerde zaterdag in de tijdrit in het regenachtige Düsseldorf.

Hij kreeg van vele Tourvolgers lovende commentaren door uit te pakken met een snelle tijdrit. Op de gladde wegen van zette hij uiteindelijk de 37e tijd neer en toonde hij aan dat zijn overwinning van de proloog van de Tour de L'Ain geen toeval was. Een vijftigtal supporters dat vanaf het Ysselsteynse clubloklaal Roelanzia met de bus naar de Duitse startplaats was gereisd, kon na afloop het spandoek met enige trots opbergen in de wetenschap dat 'hun' Mike zich had getoond in de eerste etappe.

Foto: Twitter Martin Teunissen.