Vierde wethouder komt er

VENRAY | Het CDA kan in de eerstvolgende raadsvergadering op 19 september de nieuwe wethouder presenteren. Tot aan de verkiezingen van maart 2018 neemt deze interim-bestuurder de taken over van de onlangs opgestapte Lucien Peeters.

Door Henk Willemssen

De kans is groot dat de volledige oppositie de nieuwe CDA-wethouder dan wegstemt. Het zou een valse start betekenen voor het kersverse collegelid. De oppositie vindt dat de periode te kort is voor een opvolger die nog ingewerkt moet worden. Daarom kunnen de taken van Peeters beter verdeeld worden over de andere drie wethouders. Bovendien vinden de oppositiepartijen de kosten te hoog. Mocht de nieuwe wethouder na maart 2018 niet terugkomen, dan heeft ie recht op twee jaar wachtgeld. Een kostenpost van 153.000 euro.

Martin Leenders (Samenwerking) wilde eerst een analyse zien van het college voordat zijn partij een besluit neemt. Die analyse kwam er. Veel partijen veegden er de vloer mee aan. Samenwerking en enkele oppositiepartijen spraken hun teleurstelling uit. De 'analyse' bevatte nauwelijks meer dan wat burgemeester Hans Gilissen een week eerder al uitsprak in de raadsvergadering. Plus een opsomming van de taken van ieder collegelid. De zorgportefeuille van Peeters zou te omvangrijk zijn om te herverdelen. 'Bij een gemeente met hoge ambities hoort een voltallig college', meldde Gilissen in zijn schrijven aan de raad. "Een nietszeggend stuk papier", oordeelde Tino Zandbergen (inVENtief).

"Op basis hiervan kan ik geen weloverwogen besluit nemen", stelde Leenders. Toch ging het Samenwerking te ver om Venray in een politieke en bestuurlijke crisis te storten. Het CDA had alleen de steun van coalitiepartner D66. Als Samenwerking had tegengestemd, dan was de coalitie uit elkaar gevallen en was ook wethouder Ike Busser (Samenwerking) vertrokken. Die prijs vond Leenders te hoog. Hij schaarde zich, net als D66, achter de afspraken uit het coalitieakkoord van 2014. Daarin staat dat het CDA twee van de vier wethouders levert.

Jan Hendriks (SP) wilde weten wat er gebeurt als de gehele oppositie in september tegenstemt. CDA-fractieleider Toon Loonen gaat ervan uit dat de raad de nieuwe kandidaat 'objectief zal beoordelen'. "Iedere partij moet zijn eigen afweging maken", zei Loonen die benadrukte dat het CDA harde afspraken gaat maken met de opvolger van Peeters over het afzien van wachtgeld.