De gerestaureerde klok werd door pastoor Huub van Horne ingezegend.
De gerestaureerde klok werd door pastoor Huub van Horne ingezegend.

Luidklokje gerestaureerd

Blitterswijck | Het monumentale luidklokje van de St. Annakapel in Blitterswijck uit 1475 is onlangs door de firma Daelmans klokken en uurwerken uit Lierop gerestaureerd.

Het laswerk werd verricht door de firma Lachenmeyer in het in Duitsland gelegen Nördlingen. Van het gat in de klok, waarschijnlijk veroorzaakt door een zware mitrailleurkogel aan het eind van WO II, en de scheur is geen spoor meer te zien. Het tikgeluid van het klokje hoort voortaan tot het verleden.

Het klinkt nu weer als een klok. Op de gedenkdag van de H. Ireneus (28 juni), wiens naam 'vrede' betekent, werd de gerestaureerde klok door pastoor Huub van Horne ingezegend en daarna door hem bewierookt. Hij haalde in zijn woord de spreuk aan die staat in een van de klokken in de kerk van de H. Catharina in Grevenbicht waar hij pastoor was van 1987 tot 1992.

Op dinsdag 25 juli, de vooravond van het feest van Joachim en Anna, wordt het klokje voor het eerst in gebruik genomen. Koster Peter Wijnhoven gaat als eerste de klok luiden. Vervolgens krijgen alle bezoekers van de St. Annakapel de gelegenheid om aan het touw te trekken zodat het nieuwe klokgeluid op die avond voor een langere tijd is te horen. Het woord Anno in fractuur en c c c c uit het jaar 1475, vóór de restauratie goed te lezen, is helaas verdwenen. Dit was onvermijdelijk om de grote scheur die liep tot de kroon van de klok eruit te halen en het monumentale klokje weer goed te laten functioneren. Om dit gemis te compenseren wordt op termijn een tekstbordje geplaatst op de luidas zodat voor het nageslacht bewaard blijft dat het gaat om een historisch klokje die gerestaureerd is geworden, ingezegend, herplaatst en opnieuw in gebruik genomen. De oude luidbalk en klepel zijn van zondag 9 juli tot en met zondag 30 juli te zien in de in vitrine van de kerk.

Garagesale in Maashees

Maashees | In Maashees wordt op zondag 9 juli een garagesale gehouden.

Van speelgoed en boeken tot elektrische apparatuur, van fietsen tot porselein en kleding. Alles wat de deelnemers overbodig in huis hadden bieden ze voor een prikkie aan. Ook is er koffie, thee of limonade te koop, evenals cake en koek. De verkoopplaatsen zijn met een vlag herkenbaar en over het hele dorp verspreid te vinden. Lopend of fietsend kunnen bezoekers er een leuke tocht van maken, op zoek naar dat onverwachte of juist dat reeds lang gezochte voorwerp. De verkoop duurt van 11.00 tot 15.00 uur.