Vierlingsbeek: kermis dag langer

Vierlingsbeek | De kermis in Vierlingsbeek duurt dit jaar een dag langer.

Eerder werd aangekondigd dat de kroegentocht op maandag 14 augustus de afsluiter van de jaarlijkse kermis zou zijn, maar daarvan was de exploitant Jacky van der Salm niet op de hoogte. Van der Salm, die bij het eerste overleg niet aanwezig was, heeft voor dit jaar nog een contract van zaterdag t/m dinsdag en vindt die dagverdeling ook beter voor zijn totale omzet.

Daarom is eind vorige week in gezamenlijk overleg besloten de Vierlingsbeekse kermis dit jaar van vrijdag 11 augustus tot en met dinsdag 15 augustus te laten duren. Er wordt begonnen op de vrijdag met het afhalen van de kroegentocht-shirts, dit jaar bij de gezamenlijke tent van Concordia en De Wildeman.


Groeter-borden aan A73 en A77

Vierlingsbeek | Het Land van Cuijk heeft Groeter-borden aan de A73 en A77 geplaatst. Een strategisch moment want deze week beginnen in de regio 'midden-Nederland' de schoolvakanties. Met de Groeter-borden worden de automobilisten die het Land van Cuijk binnenkomen, verwelkomd in de regio.

Het Land van Cuijk is een gebied dat volop mogelijkheden biedt voor ontmoetingen met natuur, cultuur, religie, water en historie tijdens een korte of langere vakantie. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk en de vijf gemeenten in de regio hebben – om die ontmoetingen gestalte te geven – het fenomeen 'Groeter' ontwikkeld. Groeters zijn niet alleen gepassioneerde mensen met specifieke kennis van zaken over de regio die ze graag willen delen met de bezoekers. De 'Groeter' is ook gekarakteriseerd in een cartoonachtige figuur die op tal van toeristische-uitingen als herkenbaar symbool is terug te vinden. De Groeter-figuur gaat vanaf begin juli ook de automobilisten verwelkomen die via de A73 of A77 het Land van Cuijk binnenkomen. Daarmee wil het Land van Cuijk gastvrijheid uitstralen. Maar ook wordt met deze Groeter-aanduiding duidelijk dat het gebied een toeristische eenheid vormt.

Er is voor gekozen om met de Groeter-bebording te beginnen aan de snelwegen. In een later stadium komen de provinciale en lokale wegen aan bod. Op drie plaatsen worden Groeter-borden (afmeting circa 7m x 7m) neergezet. Het bord aan de A73, vlak bij de afrit Vierlingsbeek, is inmiddels geplaatst.


Varkenshouder mag voorlopig niet uitbreiden

Holthees | Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer moet een vergunning van een varkenshouder in Holthees opnieuw bekijken. Tot die tijd mag het bedrijf aan de Vliegenberg niet uitbreiden met een mestverwerkingsinstallatie, zo besliste de rechtbank Oost-Brabant maandag.

Het college verleende in mei 2016 een vergunning aan een varkenshouderij in Holthees om uit te breiden en een mestbewerkings- en verwerkingsinstallatie te bouwen. 58 omwonenden stelden hiertegen afzonderlijk beroep in bij de rechter, omdat zij vrezen voor geuroverlast.

Volgens de omwonenden had het college zich moeten afvragen of een extra bron van uitstoot in een reeds ernstig overbelaste geursituatie wel aanvaardbaar is.

Het college had daarbij geen afzonderlijke beoordeling mogen maken van de geur die van de stal en die van de mestverwerking komt, stellen de omwonenden. Burgemeester en wethouders stellen daar tegenover dat de geur van de mestverwerkingsinstallatie en van de dierenverblijven wel degelijk apart mag worden beoordeeld.

'In dit geval is op basis van de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) sprake van een bestaande overbelaste situatie. 'Een kritische blik van het college was dan ook op zijn plaats geweest. Het college heeft de bestaande overbelaste situatie op basis van de Wgv onvoldoende betrokken in de beoordeling', oordeelt de rechtbank.

Nu een beoordeling van een totale geurbelasting wel mogelijk is, had het college beter moeten motiveren waarom is volstaan met een afzonderlijke beoordeling van de geur van de stal en die van de mestverwerking.

De rechtbank geeft het college drie maanden de tijd om onder meer te beoordelen of de totale geuremissie aanvaardbaar is. Omdat op dit moment niet duidelijk is of deze situatie aanvaardbaar is, treft de rechtbank een voorlopige voorziening.

Het bedrijf mag de mestverwerkingsinstallatie tot de einduitspraak niet bouwen of in gebruik hebben.


Toch servicepunt PostNL in Vierlingsbeek

VIERLINGSBEEK | Vierlingsbeek krijgt zijn servicepunt van PostNL weer terug. Het postagentschap, waar bijvoorbeeld pakketjes kunnen worden ingeleverd om te versturen, komt bij supermarkt PLUS Verbeeten.

Voorheen was het servicepunt te vinden bij ABC Afbouwcentre. Het servicecentrum opent zijn deuren op dinsdag 8 augustus in de plaatselijke supermarkt in het hart van het dorp. Tot die tijd kunnen de inwoners met hun post terecht bij de andere vestiging van PLUS Verbeeten in Overloon.