Van links naar rechts: Bart Pronk, Noortje Schueler, Ser Linders en opdrachtgever Rein Blaauw van de gemeente Venray
Van links naar rechts: Bart Pronk, Noortje Schueler, Ser Linders en opdrachtgever Rein Blaauw van de gemeente Venray Eigen foto

Onderzoek en ontwerpen

Venray | Twaalf leerlingen van van 5 van het Raayland College hebben dit jaar eindexamen gedaan voor het vak onderzoek en ontwerpen.

Daarvoor moesten ze een onderzoek doen of een ontwerp maken voor een eigen gezochte opdrachtgever. Deze kroon op hun werk, de zogenaamde meesterproef, is tevens het eindexamenwerk voor het vak. De leerlingen hebben onder meer de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum onder de loep genomen, geschikte plekken onderzocht voor een bewaakte fietsenstalling in het centrum van Venray en een nieuwe school ontworpen voor de fusie van de Klimboom in Oirlo en de Mariaschool in Swolgen in de gemeente Horst aan de Maas. Het gros van de leerlingen zocht voor de opdrachten contact met de gemeente Venray, die op haar beurt goed meedacht in het zoeken naar een geschikte opdracht.

De leerlingen van havo-5 moeten voor hun eindexamenopdracht zelf een project binnen te halen en een deskundige zoeken. Vervolgens gaan ze een projectplan schrijven en uitvoeren. Tot slot worden de bevindingen gepresenteerd aan opdrachtgevers, deskundigen en andere geïnteresseerden. "Een lastige klus", meent Martijn Schreven van de gemeente Venray "De jongens die ik mocht begeleiden, Joost Rongen en Joost Weijs, hebben aan het inrichten van het plantsoen aan de Mgr. Hanssenstraat een fikse opdracht gehad." Het plantsoen kwam tot stand omdat de weg, de Mgr. Hanssenstraat is verlegd, waardoor er ruimte is gekomen voor een plantsoen. "Ik ben trots op het resultaat", vervolgt hij. "De diepgang waarmee de jongens hun project hebben aangepakt, overstijgt het havo-niveau". Joost Weijs: "We hebben heel goed naar de opdrachtgever geluisterd en op het moment dat ons iets niet duidelijk is onmiddellijk gereageerd. We hebben met name de omwonenden een belangrijke stem gegeven in het ontwerp, zij moeten tenslotte tegen het plantsoen aankijken.".

Ook Reinier Blaauw, projectleider van de gemeente Venray, was te spreken over de inzet van Bart Pronk, Noortje Schueler en Ser Linders, die een alternatieve plaats voor de tijdelijke bewaakte fietsenstalling bij de oude Albert Heijn moesten vinden en onderbouwen. Noortje: "We hebben op verschillende plekken en tijden fietsen geturfd en de bereikbaarheid voor fietsers bekeken. De meest voor de hand liggende locaties leken de parkeergarage de gouden leeuw of de oude Action op de Kempweg. Deze laatste leek ons het meest geschikt: fietsers en automobilisten zijn gescheiden, het ligt in het gebied waar de meeste fietsers vandaan komen en is makkelijk te bereiken." Bart vervolgt: "We hebben contact opgenomen met de verhuurder en gevraagd naar een plattegrond. Hiermee hebben we de inrichting van de fietsenstalling gemaakt". Reinier Blaauw: "Het is van hoog niveau, Ik heb beoordeling van de drie leerlingen samengevat in één beoordeling omdat ze qua ideeën, inzet en presentatie van hun resultaten niet voor elkaar onderdeden."

Voor de gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum, waarin de gemeente Venray participeert, zetten Stijn Jochijms, Jorn Valckx, Koen Peeters en Niki Camps hun tanden in het ontwikkelen van een dorpsplein voor de toekomstige situatie aan de Molenbeek in Wanssum. De realisatie van het project ligt in handen van Mooder Maas, die ook als opdrachtgever voor de leerlingen fungeert. Koen: " In ons ontwerp maken we een dorpsplein waar ook de jeugd een plek heeft. Verder mogen we, zonder al te veel grenzen, een totaal nieuw dorpsplein ontwerpen." Eric Schellekens, die de leerlingen heeft begeleid, is erg te spreken over het resultaat: " Ze hebben met veel aspecten rekening gehouden: Van faciliteiten voor de jongeren op het plein tot en met veiligheid en groenvoorziening. Ze hebben zelfs toen Niki wegviel wegens ziekte, zichzelf opgepakt en zijn doorgegaan." Stijn geeft aan uiteindelijk met de tegenvaller te hebben kunnen dealen: "Niki was onze contactpersoon naar de opdrachtgever toe, we moesten even over een drempel heen." Eric beaamt dat het daarna weer goed werd opgepakt door de jongens.

Een eindje verderop in de gemeente Horst aan de Maas vindt een fusie plaats tussen de basisschool De Klimboom in Swolgen en de Mariaschool in Tienray. In samenspraak met het team over de wensen qua inrichting voor zowel de kinderen als de docenten maakten Tigo Jut, Jasmijn van der Meijde en Bente Verheijen een ontwerp voor een nieuwe school. Enkele onderzoeken over bijvoorbeeld brandveiligheid en materiaalkeuze lagen ten grondslag aan hun ontwerp. Ze maakten een heuse bouwtekening, zoals een architect dat zou doen. De leerlingen kregen hulp van een deskundige op dit gebied, student bouwkunde Joris Peeters. Bente:" Joris heeft ons goede aanwijzingen gegeven bij het tekenen van ons uiteindelijke ontwerp." Ruud Leurs, de directeur van de fuserende basisscholen, is diep onder de indruk van het resultaat: "Wat deze leerlingen hebben gepresteerd, is iets wat je van architect verwacht, niet een havo-5- leerling." Hij vervolgt: "We dit ontwerp zeker mee in onze uiteindelijk plan."

De vier eindexamenprojecten zijn naar ieders volle tevredenheid verlopen. De opdrachtgevers geven stuk voor stuk aan delen van de ontwerpen en onderzoeken van de Raayland-leerlingen mee te nemen in de uiteindelijke beslissing.