Raayland: 'gesprek met spijbelaars'

Venray | Op het Raayland College ontstond donderdag onrust door leerlingen die vanwege de hitte in het schoolgebouw een tropenrooster 'eisten'. Circa 200 van de 2150 leerlingen waren aanwezig bij deze staking. Het Raayland grijpt het rumoer aan om in gesprek te gaan met leerlingen over hoe je je stem kunt laten horen.

"Het grootste deel van de leerlingen is na verzoek van directie en docenten terug naar de les gegaan", zegt locatiedirecteur Karen Schalkwijk. "Alleen leerlingen die helemaal niet meer in de les zijn verschenen of naar huis zijn gegaan, worden aangemerkt als spijbelaars. We grijpen deze actie vooral aan om met de leerlingen in gesprek te gaan. Door de schoolleiding, docenten en mentoren wordt met leerlingen gesproken over dat het belangrijk is je stem te laten horen en vooral hoe je je stem laat horen. We hebben dan ook direct onze leerlingen aangespoord lid te worden van onze nieuwe leerlingenraad."

Op de middelbare school ontstond vorige week onrust, omdat de leerlingen graag een tropenrooster ingevoerd wilden hebben vanwege de warmte. Het was meer dan 30 graden buiten en er was geen airco binnen. De schoolleiding van LVO Noord en LVO Weert, waar ook het Raayland onder valt, besloot echter geen tropenrooster in te voeren. Dat het Dendron College in Horst, dat onder hetzelfde bestuur als het Raayland College valt, diezelfde dag wél verkorte lestijden draaide vanwege de warmte, zette kwaad bloed bij een grote groep leerlingen. "Onze leerlingen hebben dat natuurlijk meteen gehoord en zij hebben het ervaren als oneerlijk", verklaart Schalkwijk. "Zij wilden dat ook. Dit heeft helaas tot onrust geleid onder de leerlingen. Na de pauze weigerden zij terug te gaan naar de lessen. We snappen goed dat het oneerlijk kan aanvoelen. Het is heel warm en natuurlijk willen sommige leerlingen nu liever niet op school zitten. De manier waarop die leerlingen donderdag met een actie hebben geprobeerd een tropenrooster te forceren, vinden wij echter niet de juiste manier."

Op het Raayland College gingen de lessen door volgens het reguliere lesrooster. "We vinden het jammer dat ondanks alle maatregelen die we tegen de warmte hebben genomen, de leerlingen mochten bijvoorbeeld tijdens de les water halen, er zijn ijsjes uitgedeeld, lessen zijn ingeroosterd in de koelere gedeelten van het gebouw en de gymlessen zijn aangepast, een aantal leerlingen toch tot deze actie is overgegaan." Het overgrote deel van de leerlingen heeft ondanks de warmte gewoon het lesprogramma gevolgd, weet Schalkwijk. "Iedereen had het warm donderdag. De hittegolf is voorbij, maar in de toekomst zullen deze temperaturen nog vaker voorkomen. We denken na of we hier in de toekomst nog anders mee om kunnen gaan en zullen ouders en leerlingen hierin betrekken."