Mike Teunissen:
Mike Teunissen: "Deelname aan de Tour is een jongensdroom, en nu is het eindelijk zover." Foto: Gerard Keijsers

Tourdebuut Mike Teunissen

Ysselsteyn | Een droom komt uit voor Mike Teunissen. De 24-jarige wielrenner uit Ysselsteyn is door Team Sunweb geselecteerd om van 1 tot en met 23 juli deel te nemen aan de Tour de France, de ronde der rondes. "Nu gaat het écht gebeuren!"

Door Sven Poels

Super, dit is waarvoor je elke dag de fiets opstapt", reageert Teunissen op het heuglijke nieuws dat vorige week woensdag wereldkundig werd gemaakt. "Het is een jongensdroom, en nu is het eindelijk zover." Het woordje 'eindelijk' laat doorschemeren dat het voor hem geen complete verrassing was. "Ik wist het al langer, in principe vanaf het begin van het jaar." Toch hield de jonge, maar gelouterde sportman een slag om de arm. "Toen ik hoorde dat ik mee zou doen, dacht ik: 'dat is leuk, het zal allemaal wel. Als het niet gebeurt, is het ook goed'. Het kan namelijk altijd dat je een keer minder fietst of dat er toch iemand anders doorkomt. Maar de laatste tijd kwam het dichterbij en was het nog steeds serieus. En nu gaat het dus écht gebeuren!"

Teunissen reed als prof pas éénmaal een grote ronde: de Vuelta a España in 2015. Nu mag hij, voor de buitenwacht redelijk onverwacht, opdraven in de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Wat kan hij ervan verwachten? "Doordat ik twee jaar geleden meedeed aan de Ronde van Spanje weet ik wel wat het is om drie weken lang te fietsen. De Tour is echter een stukje hectischer, wat het wel speciaal maakt. Er is meer aandacht voor en het wordt op het scherpst van de snede gereden. Wat is erover hoor is: je houdt ervan, of niet. Het is óf voor één keer, óf voor altijd."

Teunissens taak is met name om zijn explosieve ploeggenoten een 'zetje' te geven. "In de Giro (d'Italia, red.) hebben we met Tom Dumoulin voor het klassement gereden; naar de Tour zakken we af met voornamelijk sprinters. Mijn werk is om deze voor de sprint goed af te zetten."

De Ysselsteynse 'knecht' betreurt dat provinciegenoot en Girowinnaar Dumoulin wordt thuisgelaten, maar schat de kansen voor zijn team desondanks positief in: "Met Michael Matthews hebben we een van de meest complete sprinters. Het doel is om vooral met hem etappes te winnen." Ook klimmer en klassementsrenner Warren Barguil maakt weer deel uit van de selectie. "Hij is net terug van een bekkenbreuk en is als Fransman extra gemotiveerd."

Een andere naam die uiteraard even genoemd móét worden, is Peter Winnen (59), de Ysselsteynse ex-profwielrenner die in 1981 zijn debuut maakte in de Tour de France.

In dat jaar baarde hij meteen opzien door een etappezege en een vijfde plek op het eindklassement, wat in de twee jaar daarna zelfs werd verbeterd met respectievelijk een vierde en derde eindklassering.

Teunissen treedt nu in zijn illustere voetsporen: "Ik heb er al heel veel over gehoord. Je krijgt mee hoe speciaal het is, omdat we allebei uit hetzelfde kleine dorpje komen. Ik kom Peter vaker tegen; hij zal het ook wel mooi vinden."