Het kunstenaarsduo voor het het nieuw opgezette werk in Odapark.
Het kunstenaarsduo voor het het nieuw opgezette werk in Odapark. Still: Robert Wiering

Ruzie over kunstwerk

venray | Het Odapark en Vincent van Gogh liggen met elkaar in de clinch over het kunstwerk 'La Résurrection' van het kunstenaarsduo Les Deux Garçons uit Landgraaf, dat door de zorginstelling is weggegooid.

Door Ron Koenen

Het museum schat de schade op 20.000 tot 35.000 euro. 'La Résurrection' werd vijf jaar geleden door Les Deux Garçons gemaakt. Het kunstwerk bestond uit witte genummerde pumps die aan de muren hingen, als ode aan de vrouwelijke patiënten.

Het Odapark wilde het werk voor de afgelopen zaterdag geopende zomertentoonstelling 'Shoes in contemporary art' verplaatsen naar het theehuis, maar de creatie bleek vernietigd te zijn.

Vincent van Gogh benadrukt dat er de afgelopen jaren door niemand is omgekeken naar het kunstwerk. "We lezen dat het belangwekkend zou zijn en van waarde", zegt communicatieadviseur Marcel van Ewijk. "Maar dan kun je je ook meteen afvragen: wie is hier de mist ingegaan? Wij omdat we het hebben opgeruimd? Of het Odapark omdat ze het niet hebben opgehaald? Maar laat duidelijk zijn dat wij, als we hadden geweten dat het zo'n waarde had, het natuurlijk niet hadden weggegooid."

Het kunstwerk maakte onderdeel uit van Mindmap, een grote manifestatie over kunst en psychiatrie in 2012. "Het hangt er dus al vijf jaar", weet Van Ewijk. "We hebben vorig jaar vanwege de toenmalige staat moeten vaststellen dat het zo in ieder geval niet kon blijven hangen in de obductieruimte. De kwaliteit was slecht. Ook vonden bezoekers die een rondleiding kregen, en de gidsen zelf, het maar een vreemd kunstwerk. Iets dat niet past in het verhaal over het instituut Vincent van Gogh. Daarbij komt dat er ook nooit afspraken zijn gemaakt over het behoud van dit werk voor de toekomst."

Volgens het Odapark, dat de tentoonstelling Mindmap organiseerde, was de afspraak in 2012 dat het kunstwerk zou kunnen blijven hangen. "Buiten kijf staat dat Vincent van Gogh zonder overleg met het Odapark een kunstwerk dat niet van hen is, heeft vernietigd", zegt voorzitter Fred Welschen. "Je kunt het kunstwerk niet mooi vinden, of vraagtekens zetten bij de prijs ervan, maar feit is dat ze een onrechtmatige daad hebben begaan. Daarbij was het werk in redelijke staat, wat onze mensen diverse malen hebben geconstateerd de afgelopen jaren. Tevens stoor ik me erg aan de arrogante houding van de instelling, want je maakt mij niet wijs dat ze niet weten dat ze een stommiteit hebben begaan."

Het kunstenaarsduo Les Deux Garcons heeft inmiddels een nieuwe versie gemaakt van het kunstwerk voor de tentoonstelling van het Odapark. "Dat kost ons ook extra geld", aldus Welschen. "Ook die schade willen we vergoed hebben. Ik weet nu nog niet of er een gesprek met het Vincent van Gogh volgt, of dat we de gang naar de rechter gaan maken. Mochten we niet tot een bevredigende oplossing komen, dan moet die maar een oordeel vellen over dit geschil."

In oktober wordt een documentaire van Robert Wiering over het kunstenaarsduo bij de AVRO/Tros uitgezonden. Bovenstaande still toont het nieuw opgezette werk in het Odapark.