Stan van Dijck (helemaal links met bal) traint voorlopig bij de eerste selectie van VVV-Venlo.
Stan van Dijck (helemaal links met bal) traint voorlopig bij de eerste selectie van VVV-Venlo. Foto: Henk Lammen

"PSV, dat zou mooi zijn"

Venray | Op de velden van VOS trapte eredivisionist VVV-Venlo maandagavond met een eerste training af voor het seizoen 2017-2018. Naast de contractspelers starten dit jaar maar liefst elf jeugdspelers op bij de selectie. Onder hen de pas 16-jarige Stan van Dijck uit Venray. "Een hele mooie ervaring", genoot Van Dijck na afloop van de eerste trainingssessie van anderhalf uur.

Door Henk Lammen

Met een omweg belandde Stan van Dijck aan het begin van afgelopen seizoen bij VVV-Venlo. Vanuit de jeugd van SV Venray was hij een jaar eerder begonnen bij Fortuna Sittard, maar keerde al na een half seizoen weer terug. In de B1 (onder 17) van de Venrayse eersteklasser kwam hij in het vizier van het scoutingapparaat van de Venlose BVO. Aan het begin van het seizoen sloot hij aan bij onder 17 van de Koelclub. Na enkele wedstrijden onder leiding van trainer Joop Oosterveld werd hij al gevraagd voor onder 19. "Ja, het ging heel snel. Dat team had enkele geblesseerden, waardoor ik mee moest doen." De net afgestudeerde leerling vmbo-t aan het Raayland College maakte indruk en speelde de rest van het seizoen als 16-jarige vooral in het hoogste jeugdteam onder leiding van Dominique Vergoossen.

Met 1.93 meter heeft Van Dijck de ideale lengte voor een centrale verdediger. De breedste is hij niet, maar hij werkt er hard aan om ook fysiek te groeien. "Naast de voetbaltrainingen zit ik regelmatig in het krachthonk. Ik moet alleen oppassen dat de krachttraining niet ten koste gaat van mijn snelheid, want ik ben al niet de snelste." Ongevraagd geeft hij al de verbeterpunten aan voor de toekomst. Kracht en snelheid verbeteren, voorwaarden die in het huidige voetbal van essentieel belang zijn om in de top te slagen. De centrumverdediger heeft met zijn lengte voordeel met koppen. Passen en schieten behoren daarnaast tot zijn sterke punten, evenals zijn inzicht. Van Dijck werkt in ieder geval aan zichzelf. Na de trainingen oefent hij met enkele teamgenoten vaker vrije trappen. De beloning voor die noeste arbeid kreeg hij afgelopen seizoen in de nacompetitie voor lijfsbehoud van onder 19. "Tegen Quick Boys Katwijk en Fortuna Sittard schoot ik beide keren een vrije trap binnen. Mede daardoor hebben we ons weten te handhaven in de eerste divisie", glundert hij. "Twee op twee is niet slecht, toch?"

Naast de lijn genieten zijn ouders, Ine en Jan. Opa Toon volgt de verrichtingen van zijn kleinzoon met argusogen. De oud-scheidsrechter is de grootste fan van kleinzoon Stan, maar ook de meest kritische. "Na iedere wedstrijd zegt hij wat ik beter kan doen. Ja, en mondje dicht tegen de scheidsrechter. Dat zegt hij ook vaker", lacht de jonge Venraynaar. Na afloop van de training brengen de jonkies de doelen weer naar de plaats van bestemming. Van Dijck heeft met volle teugen genoten. "Dit is hartstikke mooi. Zoveel publiek, trainen met de spelers van het eerste team. Het gaat natuurlijk allemaal veel sneller, vooral de handelingssnelheid ligt veel hoger." Het smaakt in ieder geval naar meer. Voetbaldromen hebben ze op die leeftijd allemaal. Ook Stan van Dijck. Het woord grote Oranje wuift hij lachend weg. "Laat ik maar eerst proberen bij VVV-Venlo in het eerste te komen. En dan PSV, want dat is mijn favoriete club. Dat zou helemaal mooi zijn."