Ibrahim Shala soleert, Henk Willemse kijkt op de achtergrond toe.
Ibrahim Shala soleert, Henk Willemse kijkt op de achtergrond toe. Foto: Henk Lammen

"Wandelvoetbal is leuk"

Venray | In wijkcentrum 't Stekske werd maandagmorgen de aftrap gegeven voor wandelvoetbal in Venray. Na een korte kennismakingsbijeenkomst gingen enkele belangstellenden naar het trapveldje in de wijk waar de VVV-Venlo OldStars een clinic verzorgden. "Heel leuk om te doen, maar wel vermoeiend", pufte deelnemer Henk Willemse na afloop. "Het mooiste is dat je het samen doet. Het gaat niet alleen om voetballen."

Door Henk Lammen

Hein Oostdam is een van de drijvende krachten achter het wandelvoetbal in Venlo. En een fanatiek beoefenaar. In wijkcentrum 't Stekske verzorgde hij een korte inleiding op het praktijkgedeelte. "Ja, als ik het op een verjaardagsfeestje had over wandelvoetbal, begonnen mensen te lachen. Dat is een sport voor oude mensen", bevestigt hij ongevraagd het vooroordeel over het nieuwe fenomeen. "Maar vergis je niet. Het is enorm vermoeiend, leuk om te doen, inspannend, maar vooral ontspannend. Daarnaast is het sociale aspect enorm belangrijk. Na afloop drinken we samen een kopje koffie, tegenwoordig zelfs een kopje soep. Lekker wat na kletsen, heel gezellig. In Venlo is het nu al in twee wijken helemaal ingeburgerd. En niet alleen voor mannen hè, ook vrouwen doen mee." De enige vrouwelijke Old Star reageert meteen heel gevat. "En ik ben echt niet de slechtste hoor!" De Old Stars zijn al zo ver dat ze regelmatig deelnemen aan toernooien. Bij PSV en NAC Breda, in Oss. "Maar winnen is ook dan echt niet het belangrijkste. Het plezier dat we beleven staat voorop", benadrukt Oostdam nogmaals. Op het trapveldje in de wijk Landweert legt hij in het kort de spelregels uit. "De belangrijkste is dat je niet mag rennen." Nadat de hesjes zijn uitgedeeld en de Old Stars het opnemen tegen team Venray fluit Oostdam voor het eerst. Ibrahim Shala, inderdaad de vader van Venray-speler Armend, gooit er meteen een eerste solo uit, maar wordt gedecideerd teruggefloten door Oostdam. "Niet rennen", roept de onverbiddelijke scheidsrechter. Shala pakt het spelletje snel op en scoort de ene na de andere treffer. Henk Willemse regeert achterin. De Old Stars worden afgeschoten, maar de warmte en de intensiteit van het spelletje eisen hun tol. Aan het einde van het partijtje staat Henk voorin met de handen in de zij en is de scherpte van de acties bij Ibrahim een stuk minder. Hein Oostdam had het tijdens de inleiding al voorspeld. Wandelvoetbal is vermoeiend. Hij lacht, maar geniet van het nieuwe initiatief in Venray. "Het mooie is dat iedereen welkom is. We werpen absoluut geen drempels op. De oud-profvoetballer maar ook de zeventiger die nog nooit een bal heeft geraakt, doet mee. Niveauverschil mag er zijn. Dat wordt geaccepteerd. De Olympische gedachte is het belangrijkste. Meedoen is belangrijker dan winnen. Als we maar plezier hebben." Ankie Billekens, projectleider bij VIA VVV, coördineert de activiteit in Venray. "Wandelvoetbal klinkt misschien suf, maar is het helemaal niet. Zien bewegen, doet bewegen. Het is goed, gezond en vooral heel leuk. Dat is ook de insteek om de activiteit hier in Venray op te starten."

Meer informatie over wandelvoetbal is te verkrijgen via het e-mailadres abillekens@vvv-venlo.nl. of via het algemeen telefoonnummer van VVV-Venlo, 077-3515806. Ook verenigingen kunnen zich melden om in clubverband deel te nemen aan wandelvoetbal.