BVV'27 viert 90-jarig jubileum

BLITTERSWIJCK | Komend weekeinde is het feest in Blitterswijck. Op het eigen sportpark 't Hoogveld viert BVV'27 het negentigjarig jubileum. BVV'27 is de oudste voetbalclub uit de gemeente Venray. De geel-zwarten kenden in de afgelopen negentig jaar pieken en dalen. De Blitterswijckse voetbalvereniging leek in 2010 op te gaan in SV United, maar de leden kozen met grote meerderheid voor een zelfstandig voortbestaan.

Door Henk Willemssen

In 1927 werden binnen een straal van een paar kilometer liefst vier voetbalclubs opgericht. DIS in Oirlo, Juliana in Wanssum, TOP'27 in Tienray en BVV'27. De eerste drie bestaan niet meer. DIS ging in 2001 samen met Castenray verder als SVOC'01. Vier jaar later fuseerden Wanssum en Meerlo tot SV United. In 2010 gingen TOP'27 en Swolgense Boys op in Sporting ST.

Met de komst van het gerenoveerde sportpark De Meulebeek in Wanssum leek ook een einde te komen aan BVV'27. De gemeente Venray wilde dat de Blitterswijckse voetbalclub zou verkassen naar het vernieuwde sportpark in Wanssum. Eind oktober 2010 beslisten de leden anders tijdens een bijzondere ledenvergadering. Met grote meerderheid (98 van de 116 leden) kozen de Blitterswijckers voor zelfstandigheid. Ondanks dat het BVV'27 niet voor de wind ging.

Sportief kroop de geel-zwarte hoofdmacht door een dal. In 2009 eindigde BVV'27 zonder een enkele overwinning op de laatste plaats in de zesde klasse. De volgende twee seizoenen kwam het eerste elftal uit in de reserve klassen. Er was een nieuwe lichting voetballers op komst en in 2011 maakten de Blitterswijckers hun comeback in de prestatieve zesde klasse. BVV'27 maakte steeds kleine stapjes vooruit en het afgelopen seizoen was het meest succesvolle in de afgelopen twintig jaar. Onder trainer Jef Vels eindigde BVV'27 op een keurige vijfde plaats in de vijfde klasse G.

Het hoogtepunt in de clubhistorie is het kampioenschap in 1968 in de vierde klasse H. BVV'27 wist zich drie jaar lang te handhaven in de derde klasse. Het succesvolle elftal bestond voornamelijk uit bekende Blitterswijckse voetbalfamilies als Gooren, Hofmans, Tax, Thiesen, Verstraelen, Vissers en Wolters. De jeugdafdeling is al vele jaren ondergebracht bij SV United. De samenwerking verloopt inmiddels naar wens. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. In 2007 verbrak BVV'27 nog de samenwerking met SV United. De toenmalige voorzitter Hans Speijcken ('wij laten BVV niet kapot maken') loodste zijn club door een lastige periode. In 2010 nam Maurice Wolters de voorzittershamer over.

BVV'27 bespeelt al ruim vijftig jaar sportpark 't Hoogveld. In 1974, acht jaar na de opening in 1966, werd door de leden zelf de kantine gebouwd. In 1979 kwam er een nieuw speelveld bij en in 1982 werd het clubgebouw uitgebreid. Opnieuw door zelfwerkzaamheid van de leden. Doordat de voetbalclub weigerde naar Wanssum te verhuizen, bouwde de gemeente Venray in de afgelopen jaren de subsidie voor onderhoud van het sportpark af. De vraag is hoe lang het zo nog vol te houden is. Een pluspunt is dat de gemeente nu toch subsidie geeft om de kleedlokalen op te knappen. Dat komt doordat asielzoekers van Het Roekenbosch van de accommodatie gebruik maken.

Op sportief vlak ziet de toekomst er beter uit. Afgelopen seizoen won het kleine BVV'27 zelfs tweemaal van de grote rivaal SV United. Er zit nog rek in het jonge elftal dat met een paar versterkingen komend seizoen wellicht weer een stapje vooruit kan zetten.

Voordat het zo ver is wordt er komend weekeinde feestgevierd in de grote tent op het sportpark. Vrijdagavond 30 juni speelt het eerste elftal om 19.00 uur tegen oud-spelers, onder wie enkele vaders, van BVV'27. Op zaterdag vanaf 10.00 uur wordt het hele dorp met een zeskamp voor jong en oud bij het jubileum betrokken. Om 18.30 uur begint de reünie waar ook oude foto's te bezichtigen zijn. De feestavond start om 21.00 uur met de band 30PAST7. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen.


Imke Friesen terug bij Set Up

Meerlo | Imke Friesen is de enige aanwinst voor het eerste damesvolleybalteam van Set Up uit Meerlo.

De 21-jarige Friesen besloot twee jaar geleden te stoppen met volleyballen, maar sluit aan het begin van het nieuwe seizoen 2017-2018 weer aan bij de selectie van trainer-coach Bart Smeits. De selectie van Set Up bestaat in het nieuwe seizoen uit Mirthe Brands, Sem Friesen, Janne Peelen, Ylva Kleeven, Melanie Deenen, Annabel Zwerver, Loes van de Pasch, Sil Crins en Imke Friesen. Set Up sloot het afgelopen seizoen af met een vierde plaats in de eerste klasse en won na een zinderende finale de beker tegen Next Volley Dordrecht 2 met 3-2. De eerste training staat op dinsdag 29 augustus op het programma. In de aanloop naar de start van de nieuwe competitie starten de Meerlose volleybalsters met een driekamp tegen twee teams uit de promotieklasse op zondag 3 september in sporthal 't Brugeind in Meerlo. Het oefenprogramma wordt vervolgd met oefenduels tegen VCE/PSV op zondag 10 september en Hovoc 2 uit Horst op zaterdag 16 september. In de conceptindeling voor de nieuwe competitie start Set Up op zaterdag 23 september met een thuiswedstrijd tegen MVC'64 uit Maashees. Het duel in Meerlo begint om 19.00 uur. Het definitieve competitieschema moet overigens nog vastgesteld worden.