Bianca Ambrosius trots in haar nieuwe kunstatelier in Wanssum.
Bianca Ambrosius trots in haar nieuwe kunstatelier in Wanssum. Foto: Henk Lammen

"Een droom komt uit!"

Wanssum | Ooit begon Bianca Ambrosius (35) uit Wanssum met tekenen en schilderen in een eenvoudige studentenkamer, met één bureau en tafel. Later was haar werkplek een slaapkamer van haar woning in hartje Wanssum. En nu heeft ze haar droom verwezenlijkt, een eigen kunstatelier Bliss aan de Meerlosebaan 43. Op zondag 9 juli is de officiële opening en tevens open dag waar iedereen welkom is.

Door Henk Lammen

"Ik was van kinds af aan al bezig met tekenen en schilderen. Na de opleiding aan de Pabo wilde ik meer doen dan alleen het geven van teken- en handvaardigheidlessen en heb vervolgens in deeltijd de Kunstacademie Maastricht gevolgd. Daar leerde ik de verschillende facetten van kunst begrijpen, maar kreeg ik ook de echte passie voor schilderen, creatief bezig zijn", kijkt Bianca terug op haar beginjaren als kunstenares. Ze ontwikkelde zich verder als praktiserend kunstenaar en docente. Om uiteindelijk de knoop door te hakken en haar eigen weg te volgen. "Als docente kreeg ik het fysiek te zwaar, waarop ik besloot om meer tijd te steken in zelf schilderen. Mijn hele ziel en zaligheid bloot te leggen in het creëren van kunstwerken. Een besluit waar ik nog geen seconde spijt van heb." Ze lacht en is trots als ze door het raam van haar nieuwe kunstatelier uitkijkt over een weids landschap. Een inspiratiebron als achtertuin. "Kun je een mooiere werkplek voorstellen?, vraagt ze. Om meteen antwoord te geven. "Ik heb altijd gedroomd van een eigen atelier. Die is nu uitgekomen. En hoe. Grote ramen, veel licht, een natuurlijk landschap waar je op uitkijkt en nog een hele grote tuin waar we in de zomer kunnen werken." De Wanssumse kunstenares heeft niets teveel gezegd. In een idyllische omgeving past haar kunstatelier als gegoten. Bianca heeft dan ook een missie met Bliss, het uitdragen van kunst. Die ziet ze prachtig verwoord in een citaat van Pablo Picasso. 'Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt'. "Bliss is het diepe geluk dat je ervaart als je je hart volgt en dat is precies de missie die ik uit wil dragen. Ik haal mijn diepste geluk uit het creëren van kunst. Schilderen voor anderen en creatief werken mét anderen. Ik wil anderen inspireren hun hart te volgen om ook dit dieper geluk en deze unieke kunstbeleving in een rustgevende en inspirerende omgeving te kunnen ervaren. Bij Bliss word je begeleid om het beste uit jezelf te halen. Als je schildert vanuit je hart, kom je steeds dichter bij je ziel en dat resulteert in een kunstwerk dat jou daadwerkelijk iets kan vertellen. Over jezelf!"

Maar er is meer. Bianca wil met Bliss verborgen creatieve talenten ontdekken, ontwikkelen en van daaruit meer rust, balans en zelfvertrouwen creëren. "Het beeldende proces kan je helpen om je gevoel te uiten, waardoor je op een natuurlijke manier je hoofd leeg kunt maken. Creativiteit draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en kan ervoor zorgen dat je ook in andere situaties beter in staat bent om in het moment te kunnen leven, creatieve oplossingen te bedenken en samen te werken."

De mogelijkheden bij kunstatelier Bliss zijn legio. Bianca Ambrosius biedt trainingen, cursussen en workshops aan voor scholen, bedrijven en particulieren. Een bijzondere training heeft ze ontwikkeld voor coaches, therapeuten en begeleiders om creativiteit als middel in te zetten om doelstellingen voor cliënten nog effectiever te bereiken. Bianca vindt dat ieder kind recht heeft op kunsteducatie. Daarom biedt ze vanuit haar jarenlange ervaring trainingen aan voor docenten en cultuurcoördinatoren om kunsteducatie een vaste plek binnen het onderwijs te geven. Op zo'n 100 vierkante meter atelierruimte kan ze les geven aan grote of kleine groepen. Ook voor inspirerende cursussen schilderen en intuïtief schilderen kunnen belangstellenden bij Bliss terecht. Haar eigen werk vergeet ze niet. "Ik schilder vanuit mijn eigen creativiteit, maar ook in opdracht. Als cadeau of herinnering aan een dierbaar overledene. Ieder schilderij heeft een eigen verhaal. Mijn verhaal, waar ik mijn intentie heb ingelegd. Dat hoeft niet het verhaal van iemand anders te zijn."

Meer informatie is te vinden op www.kunstatelierbliss.nl.