Wellicht toch een vierde wethouder

VENRAY | Ondanks felle weerstand van de oppositie lijkt er toch een opvolger te komen voor de plotseling opgestapte CDA-wethouder Lucien Peeters. Het CDA wil de vacature, tot aan de verkiezingen maart 2018, graag invullen. D66 steunt het CDA maar Samenwerking, de andere coalitiepartij, twijfelt nog. De oppositie vindt dat de periode te kort is voor een opvolger die nog ingewerkt moet worden. Bovendien vinden de partijen de kosten te hoog.

Door Henk Willemssen

Komende dinsdag neemt de gemeenteraad een besluit over een interim-wethouder. Fractieleider Martin Leenders (Samenwerking) uitte dinsdag in de raadsvergadering zijn twijfels. "Een herverdeling van de taken ligt meer voor de hand", meende hij. Voordat de knoop wordt doorgehakt, stelde Leenders voor dat het college samen met het managementteam een analyse maakte van de ontstane situatie. "Ook gezien de belangrijke dossiers in die portefeuille." Burgemeester Hans Gilissen reageerde dat die analyse al is gemaakt. Voor het weekeinde ontvangen de raadsleden de uitkomst. De conclusie is duidelijk: het college wil niet met drie wethouders de rit uitzitten. "Daar hebben we een hard hoofd in", zei Gilissen. "Niet dat we het niet willen, maar die portefeuille is te omvangrijk." Een ander nadeel is dat de zorgtaken dan worden versnipperd over meerdere wethouders. "Dat gaat weer ten koste van de slagkracht en efficiency."

Samenwerking lijkt overstag te gaan. "Als het met drie kan, gaan we voor drie. Maar als blijkt dat het er vier moeten zijn, dan maar vier", stelde Martin Leenders. Hij reageerde vol 'onbegrip en ongeloof' op het plotselinge opstappen van Lucien Peeters. "We hebben het nakijken. Hij heeft ons een probleem in de maag gesplitst." Ook andere fractievoorzitters keurden de handelwijze van Peeters af. "Een zeer onhandig tijdstip, zo kort voor het zomerreces", zei Ingeborg de Barbanson (VVD). "Hij heeft ons een streek geleverd", opperde Tino Zandbergen (inVENtief). "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is niet goed voor het vertrouwen in de politiek", vond Carla Brugman (PP2). "Zeer vreemd", reageerde Jan Hendriks (SP). "Als er maar geen lijken uit de kast komen." Henk Bisschops (PvdA) wees erop dat de interim-wethouder na de verkiezingen recht heeft op nog twee jaar wachtgeld. Tino Zandbergen had het rekensommetje al gemaakt.

Zeven maanden salaris kost 55.800 euro plus een onkostenvergoeding van 2.400 euro. "Als hij na maart niet terugkomt, en die kans is groot, dan volgt er nog 153.000 euro wachtgeld. Samen 212.000 euro." "Een wel erg lucratieve klus", meende Martin Leenders.