Maasfietsroute officieel open

Venray | Samen met haar partners uit Nederland, België en Frankrijk heeft de provincie Limburg, als kartrekker van het project, de internationale fietsroute langs de Maas - La Meuse-à-Vélo officieel geopend. De totale fietsroute telt meer dan 1.000 km aan bewegwijzerde wegen, van de bron tot de monding.

Wielerprominent Leontien van Moorsel opende donderdag deze nieuwe recreatieve (grensoverschrijdende) fietsroute op feestelijke wijze. De route is herkenbaar bewegwijzerd en wordt ondersteund door de webportal www.maasfietsroute.eu. De website werd diezelfde dag gelanceerd.

Op de website staan fietstrajecten met informatie en vele highlights die langs de route te beleven zijn. Speciaal voor de opening namen enkele leden van Provinciale Staten van Limburg alvast de proef op de som. Zij fietsten twee trajecten van de route, van Maastricht naar Venlo. De route voert ook door Noord-Limburg, om precies te zijn door de gemeentes Peel en Maas, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep en Mook en Middelaar.

De fietsroute is voor fietsers van elk niveau, voor zowel jong als oud. Via 30 etappes door drie landen kunnen vele steden, dorpen en bezienswaardigheden worden ontdekt. Door de bestaande fietsroutes langs de Maas vanaf de bron in Frankrijk tot aan de monding in Nederland aan elkaar te koppelen ,is nu één Maasfietsroute in de markt gezet. Deze fietsroute trekt naar verwachting jaarlijks tienduizenden extra fietstoeristen en geeft daarmee een directe impuls voor herbergen, hotels B&B en horeca in steden en dorpen langs de rivier. Kortom; de promotie van La Meuse-àVélo dient als stimulans voor het fietstoerisme en de vrijetijdseconomie langs de gehele route.


Fietsroutes Limburg: 4 sterren

Venray | Net als in 2015 zijn de fietsroutes in Limburg door het Landelijk Fietsplatform weer tegen het licht gehouden. Limburg behield voor het tweede jaar op rij de 4- sterrenscore, dit jaar met een ruimer percentage voor beheer en onderhoud.

Dit verschil is te verklaren vanwege het feit dat de provincie Limburg meer betrokken is bij het beleid omtrent de recreatieve fietsstructuren. Ook is de informatie over de toegankelijkheid van de routeinformatie is verbeterd. Dit door onder andere door een nauwe samenwerking tussen Routebureau Noord- en Midden-Limburg en Leisure Port, die routes gratis ter beschikking stelt aan fietsers via de website www.liefdevoorlimburg.nl. Daar kunnen fietsliefhebbers meer dan 100 themaroutes vinden, maar ook kan via de routeplanner, op basis van het fietsknooppuntennetwerk, een route op maat samengesteld worden. Vervolgens kan de route geprint worden of gedownload worden naar het navigatiesysteem van de fietser.


Puppycursus

Oirlo | Speciaal voor de groep nieuwe hondenbezitters start KC Venray e.o. in juli met een zomerpuppycursus bestaande uit zes praktijklessen en één theorieavond.

Tijdens de cursus leren de hondenbezitters hoe met de puppy om te gaan. De puppyperiode is van groot belang, omdat hier de basis wordt gelegd voor het gedrag van de hond in zijn verdere leven. Jong geleerd is oud gedaan dus. Die goede basis zorgt ervoor dat het verdere hondenleven kan worden genoten van een welopgevoede en sociale huishond.

De pups zijn nog onbevangen en staan open voor de vele nieuwe ervaringen die ze de komende periode op gaan doen. Door hier goed mee om te gaan en ze te wennen aan de vele nieuwe uitdagingen, wordt de basis voor de toekomst gelegd. In de puppyweide kunnen ze uitgebreid met elkaar ravotten en spelen en de baasjes leren hier het verschil tussen spel en agressie en mogen proberen om uit de spelende meute de eigen hond terug te roepen.

In de cursus wordt ingegaan op basiscommando's zoals zitten, liggen, komen en wandelen zonder trekken en wordt geleerd hoe spelenderwijs de aandacht van de hond te trekken.

De cursussen worden gegeven door de ervaren hondeninstructeurs van de KC Venray e.o. op het oefenterrein aan de Sinnesstraat 9 in Oirlo. De zes lessen vinden plaats op de donderdagavond en starten op 13 juli. Inschrijven of meer informatie www.kcvenray.nl of telefoon 06-25142457.