Paaltjes fietspad kunnen niet weg

VENRAY | InVENtief pleit ervoor paaltjes en andere obstakels op fietspaden weg te halen om zo gevaarlijke situaties en fietsongelukken te voorkomen.

Volgens de gemeente is het niet altijd mogelijk de paaltjes te verwijderen. Ze staan vaak aan het begin van het fietspad om te voorkomen dat auto's het fietspad oprijden. In de wijk Landweert is tussen Wolfskers en bedrijventerrein Keizersveld de afzetpaal weggehaald. Het gevolg was dat veel automobilisten het fietspad namen om zo snel de A73 te bereiken. Het werd voor fietsers te gevaarlijk, waardoor de paal weer snel werd teruggeplaatst.

Op andere plekken lukt het wel om het aantal paaltjes te verminderen, zoals op de Deken Thielenstraat, het fietspad naast de parkeerplaats bij supermarkt Emté. Hier zijn drie van de vier afzetpaaltjes verdwenen. Het enig overgebleven paaltje voldoet toch om autoverkeer van het fietspad te weren.


Bezwaar tegen proef mengvorm winkels en horeca

VENRAY | Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de proef om een mengvorm van winkels en horeca toe te staan. In het winkelcentrum van Venray start vanaf 1 juli een proef met het zogeheten 'blurring'.

Een slijterij kan voortaan een proeverij organiseren, een winkel mag alcohol schenken of een horecazaak flessen wijn verkopen. Dit past bij de nieuwe centrumbeleving en veranderde manier van uitgaan en winkelen. Met 'blurring' komt een doorbraak in het eenzijdig gebruik van een pand als of horecazaak of winkel. Een vermenging wordt belemmerd door regelgeving, zoals de Drank- en Horecawet. De proef, die twee jaar duurt, mag alleen als de nieuwe activiteit ondergeschikt blijft aan de hoofdactiviteit.

STAP-directeur Wim van Dalen keurt het af dat burgemeester Hans Gilissen 'blurring' wil toestaan. "Terwijl hij als burgemeester zelf belast is met het toezicht op de Drank- en Horecawet."

Van Dalen vindt de proef in Venray ook niet nodig omdat op 1 juli een grote landelijke pilot van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) juist wordt beëindigd.
STAP stelt dat alcohol al in ruim voldoende mate te verkrijgen is. Bovendien kan uitbreiding met winkelhoreca leiden tot meer overlast en openbare dronkenschap. Meer zichtbaarheid en beschikbaarheid van alcohol in winkels leidt tot meer alcoholmarketing in de detailhandel. Zoals een boekhandel die in de tijd van de Tour de France een proeverij organiseert met speciale Franse wijnen en mixdrankjes. Ook is een bezwaar van STAP dat alcohol nog meer een gewoon alledaags product wordt.


Emté niet binnen blauwe zone

VENRAY | De gemeente heeft het verzoek van Emté afgewezen om het openbare parkeerterrein op Blekersveld binnen de blauwe zone te laten vallen. Dan zouden de klanten van de supermarkt twee uur gratis kunnen parkeren. Parkeren op Blekersveld kost nu 1 euro per uur.

Emté heeft de winkel in Venray onlangs ingericht volgens de nieuwe formule. Na twee weken sluiting en een grootscheepse verbouwing ging de supermarkt op woensdag 21 juni weer open. Het was voor de gemeente vooral een financiële reden om niet op het verzoek van Emté in te gaan. Per jaar zouden anders 180.000 euro aan parkeerinkomsten worden misgelopen.

Er is een alternatief gevonden met gratis uitrijkaarten voor de supermarktklanten. Emté koopt jaarlijks tussen 60.000 en 100.000 kaarten van de gemeente voor 80 eurocent per stuk. Het gaat in op maandag 3 juli. Klanten die een bepaald minimumbedrag (bijvoorbeeld 20 euro) in de winkel besteden krijgen bij de kassa gratis een uitrijkaart. Het voordeel is dat na het inladen van de boodschappen de automobilist direct kan wegrijden, zonder eerst te moeten afrekenen bij de betaalautomaat.

In het huidige systeem geeft Emté aan elke klant, die meer dan 25 euro besteedt, 1 euro kassakorting op vertoon van de parkeerkaart. Het nadeel is dat de klant toch naar de parkeerautomaat moet om af te rekenen. Emté geeft zo jaarlijks een kortingsbedrag van 40.000 euro. Mede vanwege de concurrentie met Albert Heijn, dat een eigen parkeerterrein heeft met twee uur gratis parkeren, is Emté op zoek naar een klantvriendelijker parkeersysteem. Aan het verzoek om in de openingsweek na 21 juni het parkeren op Blekersveld geheel gratis te maken, heeft de gemeente geen gehoor gegeven. Vooral om geen precedent te scheppen.


Geen rode loper fietsers centrum

VENRAY | Er komt geen rode loper voor fietsers door het centrum van Venray.

PP2 opperde het idee omdat het voor fietsers in hartje van Venray vaak onduidelijk is waar en hoe de fietsroute loopt, zoals over de grote pleinen. Door de fietspaden met rood te markeren zijn ze voor iedereen goed zichtbaar.

Het college is er geen voorstander van. Omdat het winkelcentrum een voetgangersdomein is waar fietsers te gast zijn. Met de invoering van een rode loper zouden fietsers ten onrechte voorrang kunnen claimen ten opzichte van voetgangers. Bovendien zou de rode loper de gebruiksmogelijkheden van het winkelcentrum beperken, bij bijvoorbeeld de weekmarkt en evenementen. Want de rode loper moet te allen tijde vrij zijn van obstakels.

Met belangenverenigingen wordt momenteel gekeken naar het fietsen in het centrum. Binnenkort komt de gemeente met een voorstel voor enkele aanpassingen.