CDA hoopt snel opvolger te vinden

VENRAY | Het CDA verwacht binnen twee weken een opvolger te vinden voor de vorige week woensdag plotseling opgestapte wethouder Lucien Peeters.

Door Henk Willemssen

"We hebben binnen de partij geschikte kandidaten", zegt fractieleider Toon Loonen. "Iedereen krijgt nu de kans zich aan te melden. Het kan ook iemand uit de fractie zijn. Dat sluit ik niet uit."

Vorige week woensdagavond - op de dag dat Peeters zijn besluit bekendmaakte - zaten fractie en bestuur bij elkaar. Ook Lucien Peeters was erbij aanwezig. De CDA'ers spraken hun teleurstelling uit dat Peeters de rit niet uitzit tot aan de verkiezingen van maart 2018. "Er is geen ruzie, maar we vinden het wel jammer dat het zo gelopen is. Iedereen was ook verrast door de keuze van Lucien. Het was een eenzijdig besluit van hem. Hij heeft niet overlegd met bestuur of fractie. We hadden liever gezien dat hij deze periode had volgemaakt", zegt Toon Loonen.

Door het naderende zomerreces kan de nieuwe wethouder op zijn vroegst geïnstalleerd worden op 19 september. Dan is de eerste raadsvergadering na het zomerreces. "We zoeken iemand die snel inzetbaar is. Want het heeft niet veel zin als de inwerkperiode net zo lang duurt als de termijn tot aan de verkiezingen."

Dinsdag in de raadsvergadering opperde Toon Loonen dat de nieuwe wethouder kan afzien van wachtgeld. "Daar kunnen we een afspraak over maken." Daarmee zou het CDA tegemoet komen aan de grootste weerstand vanuit de oppositie. De taken van Peeters zijn voor de komende maanden nog niet verdeeld. Voorlopig neemt Martijn van der Putten (D66) de portefeuille van Peeters waar.