Gemeente: kosten op COA verhalen

VENRAY | De gemeente Venray gaat alle kosten die gemaakt zijn voor het asielzoekerscentrum op Het Roekenbosch in Blitterswijck op het COA verhalen.

Dat meldt burgemeester Hans Gilissen in een brief aan bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA. Doordat het azc al in november 2017 gaat sluiten, zijn de uitgaven onevenredig hoog voor de openstelling van amper anderhalf jaar. Vooral in de voorbereidingfase, van december 2015 tot juni 2016, zijn er veel extra kosten gemaakt. De gemeente houdt zich aan de afspraak met het COA dat een azc 'budgettair neutraal' zou moeten zijn.

Op woensdag 26 april, daags voor Koningsdag, kreeg burgemeester Hans Gilissen tijdens het uitreiken van de koninklijke onderscheidingen een telefoontje van het COA. Met de mededeling dat het azc in Blitterswijck per 1 november voortijdig gesloten wordt. Sindsdien heeft de gemeente formeel niets meer vernomen. Er is ook nog steeds geen officiƫle bevestiging van de voorgenomen sluiting. Wel heeft Hans Gilissen gebeld met regiomanager Antony Slinkert die het besluit beaamde. Op verzoek van de gemeente vindt er binnenkort een gesprek plaats met het COA. In de hoop afspraken te maken over de afwikkeling van het opdoeken van het azc.