Fabian Hendriks speelt vandaag zijn eerste duel tijdens een vierlandentoernooi in Portugal.
Fabian Hendriks speelt vandaag zijn eerste duel tijdens een vierlandentoernooi in Portugal. Foto: Henk Lammen

"Dit is een mooie ervaring"

Venray | Fabian Hendriks (17) uit Venray speelt vandaag met het Nederlands zaalvoetbalteam onder 17 jaar zijn eerste duel tijdens een vierlandentoernooi in Portugal. Om 18.00 uur is Spanje de eerste opponent. Later deze week staan nog duels tegen gastland Portugal en Italië op het programma. Voor Oranje de aanloop naar de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires en het EK in 2018. "Ik laat alles op me afkomen, dit is al een enorm mooie ervaring."

Door Henk Lammen

Fabian Hendriks maakt deel uit van een talentvolle generatie zaalvoetballers van Lake Valley. De 'boys' van Jos van Gerven, coach van Hendriks in de jeugdafdeling van Lake Valley. Hij is vol lof over het talent: "Fabian speelt al vanaf de d-tjes in de zaal bij Lake Valley. In een talentrijke groep van wie nu zes spelers doorstromen naar Lake Valley 1. Hij is een verdediger, een technische speler met veel inzicht, maar ook met een drive naar voren. Hij is doelgericht met een goed schot en scoort dan ook geregeld. Een frêle, slimme zaalvoetballer die ook verdedigend stevig de duels aangaat." Fabian kan zich wel vinden in de woorden van zijn trainer. Zonder hoog van de toren te blazen. "Op een kleiner veld kom ik met mijn techniek heel goed uit de voeten. Het snelle spel in de zaal ligt me wel", zegt hij bescheiden.

Hendriks is een van de exponenten uit de jeugd van Lake Valley die zich in de kijker wist te spelen van bondscoach Max Tjaden. De vwo 5-leerling aan het Raayland College kreeg eerder dit jaar al met drie teamgenoten een oproep van Tjaden voor selectietrainingen. Uiteindelijk bleef Hendriks alleen over voor een oefenduel tegen België. Genoeg om Tjaden te overtuigen van zijn kwaliteiten. Afgelopen dinsdag vloog hij naar Porto voor het vierlandentoernooi. "Het worden moeilijke wedstrijden. Spanje, Italië en Portugal zijn grote namen in het zaalvoetbal. Spanje heeft een groot aantal spelers van Barcelona in de gelederen. Dan weet je wat je te wachten staat. Van de andere kant is het een enorme uitdaging. Voor je ontwikkeling, maar ook om erachter te komen waar je als zaalvoetballer staat. We gaan kwalificatiewedstrijden voor het EK in 2018 spelen. Dat is het uiteindelijke doel. Tijdens deze vierkamp kunnen we zien hoe we staan ten opzichte van toplanden. En heel veel leren." Om uiteindelijk te zaalvoetballen in het grote Oranje. "Dat is wel een droom, maar eerlijk gezegd ben ik er niet mee bezig. Op dit moment is het belangrijkste dat ik mezelf ontwikkel. Zaalvoetballen in Oranje is een extra stimulans."

Eerder dit jaar genoot hij van zijn debuut in het eerste team van Lake Valley. Zaalvoetballen in de topklasse bleek uiteraard een stapje hoger dan in de jeugd. "In het begin is het echt wennen aan het hogere niveau. Alles gaat veel sneller, maar als je een paar keer hebt meegedaan, is het een snel leerproces. In de eerste wedstrijd speel je nog afwachtend, tast je af. Daarna pas je jouw spel snel aan het hogere tempo aan." Als klein jongetje begon hij bij de jeugd van SV Venray. In de D-jeugd ging hij vervolgens ook zaalvoetballen bij Lake Valley. Beide verenigingen blijft hij vooralsnog trouw. Volgend seizoen komt hij uit in de A1 van Venray en de eerste selectie van Lake Valley. Een keuze maken tussen veld- en zaalvoetbal is een moeilijke vraag. "Ik probeer het zo lang mogelijk te combineren, want ik vind beide enorm leuk." Fabian is minimaal vijf keer per week met voetbal bezig. Hij combineert het nog altijd makkelijk met zijn studie. Zijn medeleerlingen zitten nu in een toetsweek, terwijl hij lekker mag zaalvoetballen in Portugal. "Ik ben blij dat de school meewerkt, maar ik zal de toetsen toch moeten inhalen."