Museumbestuur boos

VENRAY | Het bestuur van het Venrays Museum is verbolgen over uitspraken van enkele politieke partijen over het afketsen van de fusie met het museum van de psychiatrie.

Door Henk Willemssen

CDA, D66, inVENtief, SP en VVD zeggen, in hun reacties op de voorjaarsnota, het te betreuren dat de samenvoeging van de baan is. De SP spreekt van een gemiste kans. D66 vindt het jammer dat de 'potentiƫle parel voor Venray' er niet komt. Dat geldt ook voor het CDA. De VVD vindt het uitermate triest en inVENtief is bezorgd over de toekomst van het museum. "De gemeenteraad is onze opdrachtgever. Die uitspraken laten ons niet koud. Het zijn niet onderbouwde stellingen. Dit is betreurenswaardig", zei secretaris Tineke Lamers dinsdag als inspreker in de raadsvergadering. Het bestuur overweegt zelfs op te stappen. "We beraden ons op onze positie. Om te kunnen functioneren is onderling vertrouwen nodig. Is er wel voldoende draagvlak? Daar twijfelen we aan."

Het museumbestuur heeft in een beleidsplan de koers voor de toekomst vastgelegd. Voordat het plan besproken is, nemen enkele partijen al stellingen in. "We zouden het in september bespreken. Blijkbaar pleiten ze voor een andere koers. Zonder dat ze de moeite hebben genomen dit met ons te bespreken of de feiten te achterhalen", zei Tineke Lamers. Het bestuur ziet een 'half zorgmuseum' in het pas geopende Borggraaf Paviljoen niet zitten. Omdat het museum van de psychiatrie nu eenmaal beter past op Servaashof. "Maar we gaan wel met elkaar samenwerken. Daarover zijn al afspraken gemaakt."

De fractievoorzitters ontvangen binnenkort een uitnodiging van het museumbestuur om te overleggen over de ontstane situatie.

'Geen afstel bouw nieuw ziekenhuis'

VENRAY | De bouw van een nieuw ziekenhuis in Venray is niet op de lange baan geschoven en wordt ook niet afgeblazen.

Dat antwoordde wethouder Martijn van der Putten (D66) dinsdag op vragen van inVENtief en PP2. "In april hebben we kennisgemaakt met de nieuwe raad van bestuur van VieCuri. Ze hebben alleen tijd gevraagd om alle ins en outs te kennen en goed af te wegen." In 2018 zou de nieuwbouw naast het huidige ziekenhuis van start gaan.