Voedselbank in verzamelgebouw?

VENRAY | In november 2016 kreeg de motie van PvdA en SP een brede steun in de gemeenteraad om de voedselbank, kledingbank en speelgoedbank onder te brengen in een bedrijfsverzamelgebouw. Het college trekt in de voorjaarsnota ieder jaar 80.000 euro uit om een pand te huren en exploiteren.

PvdA is blij dat B en W zo voortvarend aan de slag zijn gegaan. "Maar 80.000 euro structureel is een fors bedrag", vindt Henk Bisschops. Samenwerking heeft ook zijn bedenkingen. "Wij steunen het voornemen. Maar het gaat te ver om al op voorhand te investeren in de exploitatie. Daarvoor willen wij eerst inzicht in de financiële consequenties", zegt Martin Leenders.

D66 vindt het onder één dak samenvoegen van de charitatieve instellingen een goed idee. Ze zijn nu allemaal apart gehuisvest. Een bedrijfsverzamelgebouw kan zowel financiële als organisatorische voordelen opleveren. D66 wijst er wel op dat een verdere onderbouwing en uitwerking nog ontbreken nog. "Daarom kunnen we nog geen definitieve uitspraak doen", aldus Daan Janssen.

Dat vindt ook inVENtief. "Het vraagt wel om een gedegen uitwerking in het nieuwe subsidiebeleid", zegt Tino Zandbergen. "De instellingen moeten bereid zijn vergaand met elkaar samen te werken."

PP2 juicht het toe dat het college op zoek is naar een geschikte locatie. De partij wil ook graag andere partijen erbij betrekken die om huisvesting verlegen zitten, zoals Joutou. "Er zijn vast nog slimme verbindingen te maken", meent Carla Brugman.

Het CDA wil nog een stap verdergaan met ook een meubelbank en boekenbank. Er zou tevens een werkplaats voor reparatie van bruin- en witgoed kunnen komen. "Dit project kan geheel door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gedaan", stelt Toon Loonen. Om voedselverspilling tegen te gaan kan er zelfs een klein restaurant gaan draaien. "Met de opbrengst kan een deel van de exploitatie worden betaald. Het mes snijdt aan twee kanten."


CDA: in Venray geen grote windmolens

VENRAY | Het CDA blijft bij het standpunt dat er voor grote windmolens geen plaats is in de gemeente Venray.

De windmolens verpesten het prachtige uitzicht over de Maas en de Peel en bovendien verstoren ze de vliegroutes van vogels. In de reactie op de voorjaarsnota wijst het CDA er ook op dat Limburg een windarme provincie is. Toch denken de christendemocraten dat Venray zonder windmolens kan voldoen aan de landelijke energiedoelen van 2020. Door meer energiebesparing, zonnepanelen, kleine windturbines op daken en groene biovergistinginstallaties.