Jan Poels staat ook dit jaar met de jeugd van ATV aan de start tijdens de Merseloop.
Jan Poels staat ook dit jaar met de jeugd van ATV aan de start tijdens de Merseloop. Foto: Henk Lammen

"Merseloop is gezellig"

Venray | Venraynaar Jan Poels (60) is een van de trouwe deelnemers aan de Merseloop. Poels geniet van de thuiswedstrijd: "Het is altijd gezellig om in jouw eigen gemeente te lopen. Veel bekenden, lekker na afloop kletsen. De Merseloop staat ieder jaar in mijn agenda."

Door Henk Lammen

Poels is een hardloper pur sang. Vanaf zijn 23ste is het zijn passie, ATV zijn vereniging. Als loper, maar ook als trainer van de pupillen en recreanten. "Ik geniet er van om de kinderen training te geven. Dat is echt een genot. En bij de recreanten mijn kennis over te brengen. Op een verantwoorde en gezonde manier hardlopen." Als actieve loper viel hij de afgelopen jaren nog meermaals in de prijzen. Tweede op het NK voor ambtenaren en derde op het NK veteranen over 800 meter. Zaterdag staat hij in Merselo aan de start van de vijf kilometer. Aan langere afstanden heeft hij een broertje dood. "Ik heb een keer een marathon gelopen, maar nooit meer." Je hoort hem als het ware puffen. "Nee, geef mij maar een vijf kilometer of de middellange afstanden. Trainen voor die afstanden is ook veel leuker, gevarieerder."

Merseloop hoeft van hem geen massa-evenement te worden, maar Poels hoopt wel dat hij de loop in hartje Merselo mee inhoud kan geven. "Bij de Venloop gaat iedereen op in de grauwe massa. Dat is hier niet de bedoeling. De Merseloop is heel persoonlijk, je kent veel deelnemers, het is gezellig, maar daar staat tegenover dat het aantal deelnemers toch nog wel iets mag groeien. Zodat het een mooi evenement blijft op de atletiekkalender. Ik hoop in ieder geval zaterdag weer met een groep kinderen van ATV aan de start te verschijnen. En anderen stimuleren om mee te doen. Zaterdag trainen we niet met de jeugd, maar willen we met zoveel mogelijk kinderen in Merselo meedoen. Er is geen betere training dan een wedstrijd. "

Merseloop

Merselo | In Merselo vindt dit jaar op zaterdag 24 juni voor de achtste maal de stratenloop Merseloop plaats. Aanmelden, start en finish zijn in het centrum van Merselo bij café Den Tommes. Parkeren en douchen zijn mogelijk bij Sportpark de Vloet. Het parcours gaat over verharde wegen in Merselo, inclusief kermisterrein, en voor de langere afstanden het landelijke buitengebied van Merselo. De wedstrijden starten om 18.00 uur voor de jeugd tot en met 6 jaar (400 meter) direct gevolgd door de prijsuitreiking. Om 18.20 start de jeugd van 7 tot en met 9 jaar (800 meter) en om 18.40 start de jeugd voor de 1200 meterloop. De 1200 meter lopers worden op geslacht en leeftijd ingedeeld (10 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 15 jaar). Ook hier direct na de loop de prijsuitreiking. Om 19.00 uur starten de dames en heren vanaf 16 jaar. Zij kunnen kiezen tussen de 5 en 10 kilometer loop. De prijsuitreiking voor deze groep staat gepland om 20.00 uur. Er zijn prijzen voor alle genoemde categorieën waarbij er zowel voor de dames als de heren prijzen zijn. Er is een verrassing voor de man of vrouw die het 10 kilometer record van de Merseloop verbetert. Elles Beumers uit Breda heeft het record bij de vrouwen (41.04) en Marcel Martens (35.20) bij de heren.