Veel zorgen over leegloop reserves

VENRAY | In de reacties op de voorjaarsnota uiten veel politieke partijen hun zorgen over de snel verslechterende reservepositie van Venray. De algemene reserve is binnen een paar jaar gehalveerd van 22,1 miljoen naar vermoedelijk 10,9 miljoen euro eind dit jaar.

Door Henk Willemssen

Het komt door enkele grote verliesposten. Zoals de vervroegde afschrijving van de parkeerkelder in de Gouden Leeuw en de nasleep van de verliesgevende Floriade met de afwaardering bij Greenport Venlo. Daar komen grote uitgaven bij voor de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en de afbouw van kunstencentrum Jerusalem. Huisaccountant PWC en de provincie Limburg steken al de waarschuwende vinger op. Dat het eigen vermogen van Venray aan de lage kant is. Positief is dat de gemeente vorig jaar een exploitatieoverschot had van 5,1 miljoen euro. Hiervan gaat 2,2 miljoen euro naar de spaarkas.

"De lage algemene reserve legt een zware last op het toekomstige college vanaf maart 2018", zo blikt SP-fractieleider Jan Hendriks alvast vooruit naar de periode na de verkiezingen.

"Wij maken ons ernstig zorgen over de ontwikkeling van de algemene reserve", meldt Henk Bisschops (PvdA). Hij wijst erop dat de spaarkas nog verder afneemt naar 7,9 miljoen euro in 2021. "We zijn de laatste jaren duidelijk aan het potverteren. De vraag is of we niet te gemakkelijk een greep uit de kas doen", stelt Bisschops.

"In de afgelopen twee jaar hebben we een flinke hap uit de appel genomen", constateert Daan Janssen (D66). "Dat is met name te verklaren door een aantal zure appels waar we doorheen hebben moeten bijten. Nu het economische beter gaat, moeten we ervoor zorgen dat het eigen vermogen weer wordt opgebouwd. Niet door een extra verhoging van de belastingen, maar door onze uitgaven kritisch tegen het licht te houden", vindt D66.

Ook inVENtief spreekt zijn zorgen uit. "Maar gedane zaken nemen geen keer", relativeert Tino Zandbergen. "Vanaf 2018 staat de nieuwe gemeenteraad voor een forse klus om de reserve weer meer body te geven." PP2 haalt aan dat het college zegt 'dit moet anders.' "Dat is makkelijk praten aan het einde van de rit", vindt Carla Brugman. "Daarbij komt nog dat we zomaar 8 miljoen euro kunnen aftikken bij het mislukken van Glasweb. Dan wordt het toch wel erg zorgelijk."

De VVD is al blij dat het college ook inziet dat de reserves de komende jaren weer opgebouwd moeten worden. "Maar de cijfers geven een ander beeld. De komende jaren zakt de algemene reserve nog verder", ziet Ingeborg de Barbanson. "Dit betekent dat we nauwelijks nog investeringsruimte hebben." VVD merkt ook op dat de risicoreserve van het grondbedrijf nog steeds onder de maat is.


Nieuwe fietsroute in centrum Venray

VENRAY | De gemeente wil een nieuwe fietsroute ('de derde ring') introduceren in het centrum van Venray.

Naast de buitenring (de singels) en de binnenring (St.Jozefweg, Langeweg, Paterslaan, Julianasingel en Raadhuisstraat) komt er een derde ring. De buiten- en binnenring is vooral bestemd voor het autoverkeer.

De derde ring moet het fietsen in Venray stimuleren. De nieuwe route zorgt voor een betere verbinding tussen de woonwijken en haakt aan bij de uitvalswegen naar het buitengebied.

Het is nog niet bekend hoe de route gaat lopen. PP2 vindt het in elk geval een goed idee. De oppositiepartij lanceerde al eerder de 'rode loper'. PP2 vindt dat de fietspaden door het hartje van Venray over de pleinen vaak onduidelijk zijn. Door de paden met rood te markeren zijn ze voor iedereen goed zichtbaar. Dat is ook prettig voor het horecapersoneel dat de fietspaden vaak moet oversteken om de terrassen op de pleinen te bereiken.


CDA: te weinig opvang dementie

VENRAY | Er zijn in Venray te weinig opvangplaatsen voor mensen met dementie. Het CDA wijst op de lange wachtlijst van een jaar om voor een woonvoorziening in aanmerking te komen.

Venray wil graag een dementievriendelijke gemeente zijn. Het CDA krijgt steeds meer signalen dat het aantal ouderen met dementie snel groeiende is. Bij mensen van 90 jaar of ouder is de kans op dementie zelfs 40 procent. Omdat er onvoldoende plaatsen zijn, krijgen de dementerende ouderen vaak niet de zorg die ze nodig hebben, Het is bovendien een flinke belasting voor de mantelzorgers.

Het CDA heeft vanuit de zorg vernomen dat een tweede Vincentiushof 'binnen de kortste keren vol zal zitten'. Vincentiushof telt zeventig opvangplaatsen.

Doordat het aantal ouderen gestaag groeit, en de kans op dementie één op vijf is, doet het CDA een dringend beroep op het college. Om samen met zorgverzekeraars, marktpartijen, zorggroepen en Wonen Limburg aan de slag te gaan zodat er meer voorzieningen komen voor mensen met dementie.


VVD: meer toezicht in winkelcentrum

VENRAY | De VVD wil dat er meer toezicht komt op verkeersmaatregelen in het centrum. Zo wordt er niet of nauwelijks gecontroleerd op fietsen door het kernwinkelgebied.

"Voor veel burgers is dit een belangrijk onderwerp", zegt fractieleider Ingeborg de Barbanson. "Veel inwoners van Venray ergeren zich eraan dat er nagenoeg geen controle plaatsvindt." De VVD wijst erop dat vorig jaar bij veiligheid en handhaving 330.000 euro is bespaard door efficiënter te werken. "De ambities op het gebied van veiligheid en handhaving zijn mager te noemen." De VVD wil dat het college met een visie komt om meer uren vrij te maken voor handhaving. "De raad en zeker de VVD hebben hier met enige regelmaat al om gevraagd."