Geen zicht op aantal locaties en bedden

VENRAY | inVENtief en SP verwijten de gemeente dat ze al jarenlang aan de zijlijn staat bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Het gevolg is dat er allerlei particuliere plannen opduiken die te groot zijn en niet passen in de omgeving. Met als resultaat veel ongenoegen en een opstand onder de buurtbewoners.

Door Henk Willemssen

Wat zich nu afspeelt bij de oude melkfabriek in Leunen is hetzelfde scenario dat zich eerder voltrok in Oostrum (Paschalis) en Ysselsteyn (mobilisatiecomplex). Daardoor gingen deze twee plannen ook niet door. "Het wordt tijd dat de gemeente Venray samen met Wonen Limburg het heft in handen neemt", stelt SP-fractieleider Jan Hendriks. "Er is te lang gewacht en gehoopt op particuliere initiatiefnemers. Deze komen telkens weer met heel grote projecten, waar nergens in Venray draagvlak voor te vinden is."

inVENtief uit de zelfde kritiek. "Slimme en voortvarende ondernemers springen in deze markt", constateert fractieleider Tino Zandbergen. "Al deze losse initiatieven maken duidelijk dat er geen beleid is over de huisvesting van arbeidsmigranten. Beleid over waar, hoelang, hoeveel en wat kan in Venray ontbreekt." inVENtief wil dat het college met een discussiestuk komt. "Over hoe we in Venray om kunnen en willen gaan met de huisvesting van arbeidsmigranten. Teneinde ongebreidelde wildgroei te voorkomen."

De gemeenteraad moet in september een besluit nemen over het Polenhotel in Leunen. Op het terrein van de oude melkfabriek komt een appartementencomplex voor 288 arbeidsmigranten. Het is een dilemma. Al vele jaren roepen werkgevers en uitzendbureaus om betere huisvesting. Grootschaliger en met toezicht. Waardoor er een einde komt aan de vele kleinere onderkomens die vaak niet aan de eisen voldoen. Het CDA heeft voor de voorjaarsnota vragen gesteld aan het college. Om hoeveel verblijven gaat het en hoeveel arbeidsmigranten wonen er nu? Het antwoord blijft uit. De gemeente zegt niet over deze gegevens te beschikken. Het overzicht ontbreekt.

Er is ook geen kamerverhuur of logiesverordening die de aantallen registreert. Het vermoeden is dat het om circa veertig adressen gaat. Waarvan er twintig een logiesfunctie hebben en de andere helft valt onder de toeristenbelasting. Het aantal bedden is onbekend. De gemeente gaat ervan uit dat er in Venray 4.700 arbeidsmigranten verblijven, waarvan er 1.300 zijn ingeschreven. "Wij hebben niet de illusie dat wij alle locaties waar arbeidsmigranten verblijven, in beeld hebben. Daarom is ook niet te beoordelen of voldaan wordt aan wetgeving en regels", antwoorden B en W aan het CDA.