Sanne Aben (links) en Mariëlle van der Beele zijn twee van de zeven kunstenaars.
Sanne Aben (links) en Mariëlle van der Beele zijn twee van de zeven kunstenaars. Foto: Henk Lammen

'Droom van kunstenaar'

Venray | Zeven kunstenaars zijn de komende zes maanden gehuisvest in een voormalig leegstand pand in het Schoutenstraatje 8 in Venray. Op zaterdag 1 juli openen zij om 10.00 uur feestelijk de deuren van Atelier Cultura. "Daar droomt toch iedere kunstenaar van. Zo'n locatie in hartje Venray om te werken, maar ook om werken tentoon te stellen."

Door Henk Lammen

Sanne Aben (24) uit Tienray en Mariëlle van der Beele (46) uit Venray zijn twee van de zeven kunstenaars die onder de naam Atelier Cultura een plekje hebben gevonden in het open kunstatelier. "Het idee ontstond vanuit een samenwerking tussen Cultura Venray en de werkgroep centrumvisie van de gemeente Venray. Vanuit de werkgroep centrumvisie worden plannen bedacht om de leegstand in het centrum aan te pakken en Cultura Venray wil lokale kunstenaars nog meer de mogelijkheid bieden om hun werk te presenteren voor een breed publiek. De handen werden ineengeslagen en het idee Atelier Cultura was geboren", vertelt Aben over het ontstaan van dit unieke kunstatelier.

Naast Aben en Van der Beele maken ook Tamara Martens, Job Cox, Annie Druiven, Jet van Enckevort en Karin Juwett deel uit van het project Atelier Cultura. Mariëlle van der Beele, de oudste van de twee kunstenaars, is enthousiast over het nieuwe project. "Ik kom uit een creatieve familie en teken en schilder al mijn hele leven. Ruim vijftien jaar heb ik diverse uiteenlopende creatieve workshops en schilderlessen gevolgd. Sinds een paar jaar schilder ik bij de Masterclass van het Kunstencentrum in Venlo. Ik denk dat dit een droom is van iedere kunstenaar. In hartje Venray werken, laten zien wat je als kunstenaar doet. Hoe een kunstwerk tot stand komt. Voor veel mensen is dat onbekend terrein. Hier kunnen ze zien hoe kunstenaars te werk gaan, vragen stellen, maar ook gewoon genieten van de aanwezige kunst. Iedereen is zo enthousiast, we kunnen niet wachten tot het atelier open gaat." Van der Beele is bij de Kunst Werk Plaats in Venray verantwoordelijk voor de begeleiding van de deelnemers van geregisseerde dagbesteding, communicatie en de inrichting van de expositieruimte. "Mijn passie is het motiveren en enthousiasmeren van kwetsbare doelgroepen, liefst via creatieve projecten. Samenwerking op creatief vlak en zo verbindingen leggen tussen mensen is prachtig. Daarom ben ik vol enthousiasme in het project Atelier Cultura gestapt."

Over anderhalve week is het zo ver. Daarvoor moeten alle kunstenaars hun eigen plekje nog inruimen in het riante pand in het Schoutenstraatje. Volgens Aben snijdt het mes nadrukkelijk aan twee kanten. Een leegstand pand in het winkelcentrum heeft voorlopig weer een bestemming gevonden en zeven kunstenaars kunnen op een unieke locatie werken. "Hoe gaaf is het om midden in het winkelcentrum bezig te zijn met kunst. In dit cultureel straatje waar een dansstudio is gehuisvest, Cultura Venray, een tattooshop en van waaruit Dylan Haegens werkt. Er wordt steeds meer gestreefd naar kunst in de openbare ruimte, kunstenaars die zich presenteren, dit is een unieke mogelijkheid met zeven kunstenaars onder een dak."

Sanne Aben werkt sinds oktober 2016 bij Cultura Venray. Daar kan zij haar passie voor kunst en cultuur in bredere zin inzetten en ontwikkelen. "Na mijn studie aan de kunstacademie heb ik steeds fulltime gewerkt waardoor er niet veel tijd overbleef voor het maken van eigen beeldend werk. Op de kunstacademie ontwikkel je een totaal andere manier van kijken naar de wereld om je heen. Zo ben ik gefascineerd geraakt door de (zo noem ik het dan) secundaire zichtbaarheden in mijn omgeving zoals weerspiegelingen, reflecties en schaduwen. Die bril waardoor je bent gaan kijken gaat na de academie nooit meer af dus ondanks het fulltime werken is de behoefte om iets met deze fascinatie te doen altijd blijven kriebelen. Thuis in het schuurtje schilderde ik zo nu en dan wel en ook bleef ik altijd bezig met video- en fotografie, maar een echt gedegen kunstproces kwam niet op gang. Ik hoop straks in Atelier Cultura weer een ei kwijt te kunnen."

Het atelier is iedere dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur open voor het publiek. Daarnaast organiseren de kunstenaars in hun open atelier activiteiten tijdens koopzondagen.