'Duits kerkhof niet vermarkten'

YSSELSTEYN | Enkele partijen storen zich eraan dat het college de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn als een toeristische attractie ziet. In de voorjaarsnota trekt de gemeente 350.000 euro uit voor een nieuw bezoekerscentrum.

De PvdA steunt het plan. "Maar de begraafplaats is zeker geen toeristische attractie", vindt Henk Bisschops. "Het is een plek van gedenken, bezinning en educatie."

PP2 wijst erop dat na de Tweede Wereldoorlog is gekozen om alle Duitse militaire slachtoffers in Nederland naar één plek te brengen. "De keuze is op Ysselsteyn gevallen. Als Nederland deze plek van belang vindt, dan zou het Rijk en eventueel de provincie daaraan moeten bijdragen", meent fractieleider Carla Brugman. "Waarom moet Venray betalen voor een nationale keuze", vraagt ze zich af. PP2 vindt het bedrag van 350.000 euro ook veel te hoog. "Buiten proporties", stelt Brugman die zich verbaast over de toeristisch-recreatieve redenen die het college opvoert.

Tino Zandbergen (inVENtief) spreekt van een 'grabbelton aan motieven' die de 350.000 euro moeten rechtvaardigen."Het is in bepaalde zin onkies dat aan een laatste rustplaats geld verdiend gaat worden." De lokale partij verzet zich tegen het 'vermarkten' van de begraafplaats.

"Maar er speelt meer", gaat Zandbergen verder. "De begraafplaats is allereerst een Duits belang. De Volksbund heeft het hier voor het zeggen en zij bepaalt wat er aan informatie en ontmoeting gebeurt." inVENtief ziet hierin geen rol voor de gemeente Venray weggelegd. Volgens Zandbergen wordt het nieuwe ontmoetingscentrum op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten zelfs geheel betaald uit Amerikaanse fondsen. "inVENtief beseft dat het gevoelig ligt. Maar er dient echt een beter voorstel te komen dat recht doet aan de historische context en de grensoverschrijdende belangen."


'Geen trapveldjes van kunstgras'

VENRAY | PP2 en Samenwerking zien liever niet dat de gemeente kunstgras gaat aanleggen op twee veel gebruikte voetbalveldjes in Brukske en Landweert.

Het gaat om de trapveldjes in de wijken Landweert (aan Rozemarijn) en Brukske (achter Marimbastraat/Fagotstraat). Ze worden zo intensief gebruikt dat er telkens kale plekken ontstaan. De gemeente overweegt daarom het natuurgras te vervangen door kunstgras. Beide veldjes liggen ook dicht bij basisscholen. Ze kunnen straks voor meerdere sporten en spellen gebruikt worden.

"PP2 is huiverig voor kunstgrasvelden", laat Carla Brugman weten in de reactie op de voorjaarsnota. "Er zijn rapporten met verschillende conclusies." PP2 stelt daarom voor in ieder geval geen rubberkorrels te gebruiken. "Zeker niet met een basisschool in de buurt", zegt Brugman die kurk een beter alternatief vindt.

"Het vervangen van een grasmat door kunstgras blijft omgeven met twijfel", zegt Martin Leenders (Samenwerking). Hij vraagt zich af of kunstgras wel voldoende veilig is. Leenders doet het voorstel de huidige grasveldjes te behouden en aan te vullen met twee nieuwe. Hiervoor kunnen reststroken of een groenvoorziening in de wijk benut worden.


'Doe iets aan plein Gouden Leeuw'

VENRAY | Het plein in de Gouden Leeuw ligt er al jaren troosteloos bij, vindt D66. Daar heeft de komst van Action en Albert Heijn als publiekstrekkers weinig aan veranderd.

Doordat de ingang van de parkeergarage ook in de Gouden Leeuw ligt, is er een flinke bezoekersstroom vanuit het winkelcentrum. D66-fractieleider Daan Janssen meent dat het grote kale plein door enkele 'relatief kleine ingrepen' een metamorfose kan krijgen. "Met het aanbrengen van groen, straatmeubilair en speelvoorzieningen kan het Gouden Leeuwplein worden omgetoverd. Van een plek waar je zo snel mogelijk weg wilt, naar een plein waar je rustig overheen wandelt of lekker kunt vertoeven."

D66 wil tevens dat het Gouden Leeuwpad, de directe verbinding met het winkelcentrum, een betere uitstraling krijgt. "Ook om de sociale veiligheid van deze onderdoorgang te vergroten."


SP en VVD: niet betalen aan kerk

VENRAY | SP en VVD willen niet dat de gemeente meebetaalt aan de grote opknapbeurt van de Grote Kerk. In de voorjaarsnota heeft het college hiervoor 150.000 euro uitgetrokken.

De renovatie van de Grote Kerk, die een rijksmonument is, gaat 1,5 miljoen euro kosten. Naast de gemeente Venray leveren ook het kerkbestuur, bisdom Roermond en de provincie Limburg een financiële bijdrage. De SP vindt dat het groot onderhoud geen taak is voor de gemeente. "De kosten moeten voor rekening komen van de eigenaar van het gebouw", stelt fractieleider Jan Hendriks.

De VVD vraagt zich af of het verstandig is dat de gemeente medefinancier is van de renovatie van religieuze gebouwen. "Hier ligt vooral een taak voor het bisdom en de kerk zelf", vindt Ingeborg de Barbanson. "Het financieren kan ook onwenselijke precedenten scheppen voor de toekomst."

Wel wil de SP dat de gemeente meebetaalt aan het aanlichten van het kerkgebouw in de avonduren. Een motie hierover van inVENtief en PP2 werd in november 2016 met een ruime raadsmeerderheid aangenomen. Samenwerking heeft zijn bedenkingen. "Het aanlichten van de kerk is prachtig. Maar past dit in het terugdringen van het energieverbruik", vraagt Martin Leenders zich af. Samenwerking wil dat na de renovatie het energieverbruik drastisch afneemt. "Dan kun je ook spreken van een verantwoorde en duurzame investering die kwaliteit en meerwaarde geeft", aldus Leenders. De buitenverlichting kost 100.000 euro. Hiervan wil de gemeente 66.000 euro voor haar rekening nemen.