CDA: herbezinning agrarische sector

VENRAY | Het CDA steunt van oudsher de agrarische sector. Toch zetten de christendemocraten vraagtekens bij de ongebreidelde groei.

"De agrarische sector is een van de economische pijlers en heeft de gemeente veel gebracht", zegt fractieleider Toon Loonen in de reactie op de voorjaarsnota. "Anderzijds horen wij ook steeds luider de vraag of deze groei zo door kan gaan." Volgens de partij is een herbezinning nodig. "Door toenemende zorgen over de volksgezondheid en de ruimtelijke impact op het buitengebied."

Het aantal bedrijven loopt terug, maar de ondernemingen die overblijven worden alsmaar groter. Het CDA zegt vertrouwen te hebben in de 'innovatieve kracht van de sector'. "Maar deze innovaties lossen niet alles op", meent Toon Loonen. Hij wijst op bedrijven die aan de dorpsranden zitten. Er zal iets moeten gebeuren om aantasting van het woon- en leefklimaat te voorkomen. "Het vergt maatwerk om met deze bedrijven tot een passende oplossing te komen. Indien groei op deze locaties niet meer wenselijk is, wil het CDA dat er alternatieven geboden worden die toekomstperspectief bieden."