Treurnis afketsen fusie twee musea

VENRAY | De politieke partijen betreuren het dat de samenvoeging van het Venrays Museum met het museum van de psychiatrie niet is doorgegaan. Daardoor heeft het psychiatrisch museum niet de intrek genomen in het onlangs geopende Borggraaf Paviljoen, maar blijft op Servaashof.

Het samengaan van de twee musea stond juist aan de basis van de nieuwbouw. De SP vindt het een gemiste kans voor het verstevigen van de toeristische sector. D66 wijst op het doel het aantal bezoekers meer dan te verdrievoudigen. Om zo zwarte cijfers te schrijven. "Het is de vraag of dit nog lukt nu het museum van de psychiatrie is afgehaakt. Dat is jammer. Want het was een potentiƫle parel voor Venray", vindt fractieleider Daan Janssen. inVENtief toont zich bezorgd over de toekomst van het museum. "De bedoelingen om in het nieuwe gebouw de inhoud te versterken, onder meer met de geschiedenis van de psychiatrie in Venray, zijn gestrand", constateert Tino Zandbergen. Hij wijst erop dat het nieuwe gebouw gebreken vertoont. Zo is er geen airco in de werk- en openbare ruimten. inVENtief vreest dat er extra geld bij moet. "Ook omdat het minimale jaarlijkse bezoekersaantal van 10.000 sterk onder druk staat."

"De VVD vindt het uitermate triest dat het museum voor de psychiatrie geen plaats heeft gekregen in ons nieuwe museum", zegt Ingeborg de Barbanson. "De komst van de psychiatrische instellingen heeft Venray gemaakt tot wat het nu is. Dit had niet mogen ontbreken in dit museum." Ook het CDA betreurt het. "Wij vinden het jammer dat het psychiatrisch museum niet is gevestigd in de nieuwbouw", meldt Toon Loonen. "Om zo onder een dak een historisch beeld van Venray te krijgen."