Met steun CDA lagere ozb 2018?

VENRAY | Er komt wellicht toch voortijdig een einde aan de jaarlijkse extra stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Het CDA lijkt overstag te gaan en de oppositie te steunen in de strijd voor een lagere belastingdruk voor de burgers.

Door Henk Willemssen

Het college wil de ozb in 2018 nog met de maximaal toegestane 3 procent verhogen. Vanaf 2019 wordt weer het lagere inflatiecijfer berekend. Het CDA heeft overigens al eens eerder geopperd de jaarlijkse extra ozb-stijging los te laten, maar kwam daar uiteindelijk toch weer op terug.

In de reactie op de voorjaarsnota meldt het CDA dat de economie zich gunstig ontwikkelt. "Dit kan een gunstig effect hebben op de gemeentefinanciƫn. Waardoor er mogelijk enige financiƫle ruimte zal ontstaan." Komend najaar bij de begrotingsbehandeling hakt het CDA de knoop door. "We vinden het nog te vroeg om nu bij de voorjaarsnota hierover een besluit te nemen", zegt fractieleider Toon Loonen. De meeste oppositiepartijen zijn er al uit. De PvdA wijst op het begrotingsoverschot van 5,1 miljoen euro in 2016. "Gezien dit resultaat blijft het moeilijk aan de inwoners van Venray uit te leggen, waarom het college blijft volharden om de ozb extra te verhogen", aldus Henk Bisschops. "De enige reden lijkt te zijn 'omdat het eenmaal zo is afgesproken'."

Ook voor inVENtief en PP2 hoeft de extra stijging niet meer. PP2 gaat zelfs nog een stap verder en vindt dat de ozb bevroren kan worden. "Nu wordt het tijd het principe van het college los te laten en voor nul procent verhoging te gaan", meldt Carla Brugman.

De VVD verzet zich al jaren tegen de ozb-verhogingen. De liberalen vinden dat de huizenbezitters onnodig veel belasting betalen. "Nu we opnieuw een overschot hebben, is het niet meer dan correct de ozb-betalers eindelijk een keer te ontzien. We moeten een jaar eerder dan gepland teruggaan naar de inflatiecorrectie", vindt Ingeborg de Barbanson.